Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Madagaskara predala vlast opozicionom lideru

ANTANANARIVO - Komandanti vojske Madagaskara dali su opozicionom lideru Andriju Radžoelinu vlast da predvodi tu ostrvsku državu nakon što je predsednik podneo ostavku.

Rasplet osmomesečne borbe za vlast u kojoj je poginulo 135 ljudi, usledio je nakon što je ranije danas predsednik Mark Ravalomanana podneo ostavku i zatražio od admirala Hipolita Ramarosona da obrazuje vojnu upravu, ali su vojni komandanti odbili da preuzmu vlast.

"Dajemo punu vlast Andriju Radžoelinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da postane predsednik vrhovne tranzicione vlasti", rekao je Ramaroson novinarima u vojnoj bazi u prestoici Antananarivo.

Šteta za turizam

Višenedeljni neredi i ulični protesti na Madagaskaru, četvrtom ostrvu u svetu po veličini, naneli su štetu turizmu te zemlje i zabrinuli strane investitore koji ulažu u rudna i naftna istraživanja.

Neke zapadne zemlje, uključujući EU, upozorile su da će ukinuti pomoć svakome ko na vlast dođe silom.

Harizmatični Ražoelina (34) optuživao je bivšeg predsednika da je diktator koji zemljom upravlja kao privatnom kompanijom ne vodeći računa o siromašnima.

Bivši di-džej premlad da bude predsednik

Radžoelina je ušao u predsedničke kancelarije čim je Ravalomanana podneo ostavku, ali je premlad da bude predsednik budući da ustav Madagaskara nalaže da tu funkciju može da preuzme osoba starija od 40 godina.

Radžoelina, bivši di-džej i smenjeni gradonačelnik Antananariva, imenovan je za predsednika vrhovne tranzicione vlasti koja mora da održi predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore u roku od dve godine.

Prema ustavu Madagaskara, u slučaju ostavke predsednika, prelaznu vlast u državi preuzima predsedavajući gornjeg doma parlamenta, a izbori moraju da budu raspisani u roku od 60 dana.

Afrička unija, koja se protivi nezakonitim prenosima vlasti, zatražila je od stranaka na Madagaskaru da se "čvrsto pridržavaju" ustava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.