Vojska Južnog Sudana oborila helikopter UN, poginulo četvoro

Izvor: Blic, 21.Dec.2012, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska Južnog Sudana oborila helikopter UN, poginulo četvoro

Vojska Južnog Sudana oborila je danas u državi Jonglei helikopter mirovnih snaga UN i usmrtila sva četiri člana posade, saopštila je svetska organizacija, a ruske novinske agencije javile su da je reč o ruskoj letelici.

U saopštenju UN se ističe da je helikopter oboren na istoku države Jonglei, za vreme misije izviđanja i da je južnosudanska vojska priznala da je gađala helikopter, javio je BBC.

Međutim, južnosudanski ministar informisanja Barnaba Marijal >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bendžamin tvrdi da je istraga u toku i da nema dokaza da je helikopter oboren, ističući da se letelica u vreme pada nalazila u području u kojem su pobunjenici veoma aktivni.

"Prema preliminarnim podacima, danas popodne je oboren helikopter Mi-8 u vlasništvu kompanije Nižnevartovskavija, koji je radio pod ugovorom sa UN", izjavio je neimenovani izvor iz ruske ambasade u Južnom Sudanu za Itar-Tas s.

Rusija je ranije ove godine rekla da će povući svoje helikoptere i osoblje u okviru misije UN u Južnom Sudanu zbog napada na helikoptere svetske organizacije u ovoj zemlji, podseća Rojters.

Misija UN u Južnom Sudanu (UNMISS) formirana je pošto se Južni Sudan odvojio od Sudana u julu 2011. godine, šest meseci nakon referenduma koji je dogovoren u okviru mirovnog sporazuma iz 2005. godine.

Ovim sporazumom okončan je građanski rat u kojem je ubijeno oko dva miliona ljudi.

Povezane vesti: Ban Ki Mun: Sudan mora da povuče i naoružanu policiju iz Abieja Kartum i Džuba dogovorili obnovu pregovora SB UN preti sankcijama Sudanu i Južnom Sudanu U najnovijem sukobu u Južnom Sudanu 21 žrtva U sukobima Sudana i Južnog Sudana poginula 22 vojnika

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.