Vojnici iz mirovne misije u Avganistanu slikali se sa ratnim zastava BiH

Izvor: Blic, 06.Sep.2013, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnici iz mirovne misije u Avganistanu slikali se sa ratnim zastava BiH

Pripadnici vojne policije Oružanih snaga BiH u misiji u Avganistanu promovisali su BiH ratnim obeležjima. „Blic“ je došao u posed fotografija oficira i vojnika, koji se od januara nalaze u borbenoj misiji u Kandaharu, kako u ratnoj zoni poziraju sa zastavom bivše Armije Republike BiH.

Kako saznajemo, fotografije su nastale tokom boravka pripadnika vojne policije OS BiH u Kandaharu, koji su poslali jasnu poruku Srbima i Hrvatima da su oni vojska nepostojeće Armije BiH. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Sporne fotografije, navodi naš izvor iz vojne policije, nastale su tokom slavlja pripadnika OS BiH nakon odigrane fudbalske utakmice između BiH i SAD.

- Sa ratnom zastavom poziraju oficiri i vojnici koji pripadaju bošnjačkom narodu. Komandant jedinice nije ni u jednom trenutku reagovao kako bi im ukazao na grešku i sprečio slavlje vojnika BiH uz ratnu zastavu - navodi naš sagovornik. On ističe da su Srbi ostali bez reči kada su videli svoje kolege kako se vesele uz zastavu bivše Armije BiH. Takvi izleti bošnjačkih vojnika su česti, tvrdi on, gde se Srbi i Hrvati stavljaju u nezavidan položaj.

Naime, kako saznajemo, pripadnici OS BiH su trenutno na putu za Sarajevo, nakon što su sedam meseci pružali podršku borbenoj brigadi 115. bataljona Nacionalne garde američke države Merilend.

U Ministarstvu odbrane BiH ističu da je ovo prva jedinica OS BiH, koja je u okviru međunarodne misije ISAF u Avganistanu, učestvovala u ratnoj misiji. Međutim, na pitanje „EuroBlica“ kako komentarišu postupak vojnika bošnjačke nacionalnosti, koji državu promovišu kroz ratno znamenje, portparol Ministarstva Uma Sinanović rekla je da prvi put čuje da su vojnici u misiji, pored zastave BiH, nosili i ratnu zastavu.

- Ne mogu da komentarišem takav postupak vojnika, dok ne proverim sve činjenice - rekla je Sinanovićeva.

Predsedavajuća Komisije za odbranu i bezbednost u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da će tražiti od ministarstava bezbednosti i odbrane BiH da naprave istragu i sakcionišu pripadnike vojne policije za neustavno ponašanje u Avganistanu.

- Do sada nije bilo nikakvih problema i zato smo im odobravali učestvovanje u misijama, ali ovakav slučaj da se svesno fotografiše i ponese ratna zastava Republike BiH je nedopustivo. Nismo svi muslimani i ne borimo se za istu stvar – navodi Majkićeva.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pokrenuta istraga o ratnoj zastavi u Avganistanu

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Sep.2013

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane BiH je odmah po saznanju da se u jedinici Vojne policije Oružanih snaga BiH u misiji ISAF u Avganistanu dogodio slučaj isticanja drugih zastava, osim zastave BiH, pokrenulo istragu s ciljem utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojima se to dogodilo.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.