Državni udar? Vojnici blokirali

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 12:58

Državni udar? Vojnici blokirali

Pripadnici predsedničke garde Nigera drže predsednika Mohameda Bazuma u predsedničkoj palati u prestonici Nijameju, koju su jutros blokirali, javlja Rojters.

Prema rečima izvora, pristup ministarstvima pored palate takođe je bio blokiran.

List Žan Afrik, pozivajući se na vojni izvor u regionu, navodi da Bazma u palati drži "nepoznat broj pobunjenika". Drugi izvor, blizak predsedniku rekao je da je Bazum "bezbedan i zdrav“ i da sada "pregovara" sa vojskom, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << TASS.

Izvor blizak šefu države rekao je francuskom listu Mond da su Bazum i njegova supruga u rezidenciji.

Taj izvor ističe da "nema reči o državnom udaru" i da su tenzije izazvane "problemom u vezi sa predsedničkom gardom".

Žan Afrik piše da predsedničku gardu predvodi general Omar Čiani, koji je služio pod bivšim predsednikom Nigera Mahamaduom Isufuom. Bazum je ostavio Čianija na funkciji nakon što je došao na vlast. Mediji su preneli da je predsednik poslednjih dana razmišljao da generala pošalje u penziju.

Rojters navodi da današnja dešavanja u Nigeru imaju sličnosti sa četiri državna udara koji su se dogodili u susednim zemljama Maliju i Burkini Faso od 2020. godine. Državni udari u tim zemljama delimično su podstaknuti frustracijom zbog neuspeha vlasti da obuzdaju islamističke pobunjenike u regionu Sahel, koji uključuje Niger.

U martu 2021. je takođe osujećen pokušaj puča u Nigeru, kada je vojna jedinica pokušala da zauzme predsedničku palatu nekoliko dana pre nego što je Bazum trebalo da položi zakletvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.