Vojni sindikat i Ministarstvo o Gašiću i vili

Izvor: B92, 05.Nov.2015, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni sindikat i Ministarstvo o Gašiću i vili

Vojni sindikat Srbije od Ministarstva odbrane, povodom dodeljivanja ministru Gašiću vile na Senjaku, zahteva objašnjenje po brojnim pitanjima.

Oni ističu da su obavešteni da je Ministarstvo odbrane za ministra Bratislava Gašića kod agencije DIPOS obezbedilo vilu u ulici Milovana Glišića broj 3, u elitnom beogradskom naselju Senjak i da tom prilikom traže dostavljanje informacija od javnog značaja po sledećim pitanjima.

„Ako su ovi navodi tačni koliko je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koštao ovaj aranžman sa DIPOS-om i u kom obliku je zaključen, kao kupovina ili kao zakup? Ako je u pitanju zakup, na koliko godina? Zašto je i po kom osnovu renoviranje vile za potrebe Ministarstva odbrane u septembru mesecu vršilo JKP Kruševac?“

Osim toga, Vojni sindikat Srbije traži odgovor i na pitanje ko je odobrio i naredio smeštaj radnika JKP Kruševac u kasarni Vojske Srbije „Topčider“ i odvoženje hrane dežurnim vozilom Vojske Srbije do vile, kao i da li je tačno da je vila kompletno renovirana i opremljena skupocenim nameštajem o trošku Ministarstva odbrane?

„Da li su za ovu namenu sredstva planirana budžetom i da li je sve prošlo tendersku proceduru? Da li je sve ovo tačno, da li smo gospodine ministre zbog toga štedeli, da li su nam zbog ovakvih privilegija umanjene zarade, a kako stvari stoje neće se ni povećati, kao i da li ste za sve ovo pitali MMF“, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Ubrzo su se oglasili iz Ministarstva odbrane zbog „saopštenja jednog od ukupno 11 različitih vojnih sindikata u kom su iznete tendenciozne neistine o renoviranju i nameni objekta u ulici Milovana Glišića“.

U saopštenju se navodi da se objekat ulici Milovana Glišića ne koristi i ne renovira za potrebe ministra odbrane, već za potrebe smeštaja stranih delegacija koje borave u poseti Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

„Ministar odbrane Bratislav Gašić živi u vojnom objektu u ulici Jevrema Grujića, kao i većina prethodnih ministara odbrane. Pre useljenja, ovaj objekat opremio je ministar Gašić ličnom donacijom Ministartsvu odbrane i Vojsci Srbije u iznosu većem od milion dinara. Šira javnost i vojni sindikati su dobro upoznati sa njegovim ličnim humanitarnim akcijama, kao i sa činjenicom da mu plata iznosi 89.180,45 dinara“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, ističe se i da je nakon sveobuhvatne analize troškova i izdataka za reprezentaciju doneta odluka o racionalizaciji troškova.

„Smeštaj za većinu stranih delegacija biće obezbeđen besplatno u vojnim objektima, a hranu za potrebe službenih ručkova i večera pripremaće Vojna ustanova Dedinje i druge jedinice, čime će se uštedeti sredstva koje sa za istu namenu troše po hotelima i restoranima“, navodi se u saopštenju.

Nakon toga iz Ministarstva odbrane navode o kakvoj je racionalizaciji troškova reč.

„Troškovi hotelskog smeštaja sa doručkom za stranu delegaciju nivoa načelnika Generalštaba 31. jula i 1. avgusta 2015. godine iznosili su 130.156,00 dinara. Da je u ovom slučaju bio korišten objekat u ulici Milovana Glišića, troškovi smeštaja i ishrane bi iznosili oko 10.000,00 dinara, što je više od 20 puta jeftinije. Ručak za petočlanu delegaciju jedne strane zapadne zemlje, koja je insistirala da bude u određenom restoranu, koštao je 59.219,00 dinara, a u organizaciji Vojne ustanove Dedinje isti bi koštao do 15.000,00 dinara. Jedna od organizacijskih celina Ministarstva odbrane, koja će ubuduće koristiti objekat u ulici Milovana Glišića, je u proteklih pet godina potrošila više od 8.000.000,00 dinara za smeštaj i ishranu u hotelima“, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, tokom tokom 2010. i 2011. godine troškovi smeštaja i ishrane stranih vojnih delegacija iznosili su skoro 46.000.000,00 dinara, a ove godine 13 miliona.

Smeštanjem i ishranom delegacija u vojnim objektima višestruko će se smanjiti troškovi, zbog toga što je smeštaj u vojnim objektima besplatan, a ishranu će obezbediti Vojna ustanova Dedinje, navodi se u saopštenju.

„U skladu sa odlukom ministra odbrane, pristupilo se uređivanju objekata kojima raspolaže Vojska Srbije, kao i zakupom novog objekta za potrebe prijema stranih delegacija. U tu svrhu je iznajmljen objekat u ulici Milovana Glišića br. 3 na Senjaku od agencije DIPOS za mesečnu nadoknadu od oko 70.000,00 dinara. Objekat je renovirala Garda Vojske Srbije. Za ovaj objekat, Ministarstvo odbrane, izdvojilo je 3.381.000,00 dinara za kupovinu opreme i nameštaja na tenderu. Takođe, uređivanje zelenih površina oko objekta uradilo je JKP iz Kruševca, koje je izabrano kao najpovoljniji izvođač radova“, navodi se u saopštenju.

Sindikat koji sebe predstavlja kao jedini je isti onaj koji je od ministra odbrane tražio luksuzne automobile, prostorije, telefone i sekretaricu, navodi se na kraju saopštenja Ministarstva odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.