Vojni obaveštajac izgubio trag u Španiji, SAD traže izručenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni obaveštajac "izgubio trag" u Španiji, SAD traže izručenje

Španska policija saopštila je danas da ne može da uđe u trag bivšem načelniku venecuelanske vojne obaveštajne službe čiju ekstradiciju traže SAD koje ga optužuju za krijumčarenje droge.

Policija je za AP rekla da se traga za general-majorom Ugom Karvahalom.

Portal "Espanjol" je u petak objavio da je španski sud poništio raniju presudu kojom se odbacuje američki nalog za hapšenje i naložio da se izvrši proces izručenja.

Advokat Karvahala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Marija Dolores de Argeljes, izjavila je da se njen klijent ne može smatrati beguncem jer odbrana nije zvanično obaveštena o sudskoj odluci kojom se traži izručenje. Ona je dodala da nije izdat ni nalog za hapšenje.

Karvahal je pušten uz kauciju na slobodu, ali mu je oduzet pasoš i nije mu dozvoljeno da napušta region Madrida. Naloženo mu je i da se svakih 15 dana javlja sudu i on bi to sledeći put trebalo da učini u petak.

SAD zahtevaju ekstradiciju Karvahala od kako je on prebegao u Španiju krajem marta nakon što je javno podržao opoziciju u naporima da svrgne venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura.

Tužilaštvo u Njujorku je saopštilo da bi Karvahalu trebalo da se sudi za "narkoterorizam" u okviru tužbe protiv grupe venecuelanskim zvaničnicima optuženim da su SAD "preplavili" drogom.

Karvahala SAD povezuju sa zaplenjenom pošiljkom 5,6 tona kokaina u Meksiku 2006. godine, a optužuju ga i za pomaganje kolumbijskim pobunjenicima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.