Vojni manevri SAD i Rumunije

Izvor: RTS, 10.Apr.2014, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni manevri SAD i Rumunije

Zajednička sedmodnevna vojna vežba američkih i rumunskih snaga počela je danas na severozapadu Rumunije. U manevrima učestvuje oko 450 vojnika i pripadnika tehničkog osoblja vojski dveju zemalja, kao i američki i rumunski borbeni avioni.

Četiri američka lovca F-16 i jedan rumunski mig-21 uzleteli su iz vojne baze udaljene 300 kilometara severozapadno od Bukurešta, u kojoj se održava vežba "Dačanski poskok 2014", prenosi Tanjug.

"Svrha manevara jeste >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tehnička i praktična obuka kakvu prolaze snage NATO. Konačni cilj je povišenje nivoa obuke mladih pilota", izjavio je komandant rumunskog 711. borbenog eskadrona Adrijan Motorga.

Četvrti zajednički manevri dveju zemalja planirani su pre pripajanja ukrajinskog poluostrva Krima Rusiji prošlog meseca, naveo je AP.

Istočni saveznici NATO pozvali su Alijansu da ojača prisustvo u regionu posle referenduma o nezavisnosti Krima i napetosti u Ukrajini.

Rumunija, Ukrajina i Rusija izlaze na Crno more.

NATO je već pojačao vazdušne patrole nad Baltikom i svakodnevno izvodi letove špijunskim avionima AWAC nad Poljskom i Rumunijom.

SAD su nedavno saopštile da šalju nove vojnike i avione u rumunsku bazu kod Crnog mora, u skladu sa odlukom donesenom pre nego što je Moskva preuzela kontrolu nad Krimom.

Rumunsko Ministarstvo odbrane potpisalo je u oktobru sporazum o kupovini polovnih lovaca F-16 od Portugalije kako bi uskladilo svoje vazduhoplovstvo sa standardima NATO.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.