Vojne vežbe zbog straha od Rusije

Izvor: B92, 16.Apr.2015, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojne vežbe zbog straha od Rusije

Dvanaest američkih borbenih aviona A-10 Tanderbolt II biće stacionirano u Rumuniji do jula radi zajedničkih vežbi vazduhoplovstava dve zemlje.

Kako se navodi, cilj tih vežbi je da se ulije sigurnost državama koje strahuju od uticaja Rusije u regionu.

U okviru operacije "Atlantska odlučnost", u Rumuniji su nedaleko od granice sa ukrajinom počeli manevri "Wind Spring 15", koji će trajati do 30. aprila i na kojima učestvuje oko 2.200 rumunskih, američkih, britanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i moldavskih vojnika.

Američki vazduhoplovni general Deril Roberson rekao je danas novinarima da će vežbe razvejati bojazni istočnih Evropljana od Rusije, u svetlu ukrajinske krize.

"Akcije zastrašivanja....izazvale su značajna strahovanja među istočnim Evropljanima i probudile razmisljanja o ne tako davnoj prošlosti", rekao je Roberson.

Vežbe će se održavati na dve lokacije u istočnoj Rumuniji - u vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalničeanu kod crnomorske luke Konstance, u kojoj je usidren i jedan američki razarač, i na strelištu u gradu Smardanu, oko 250 kilometara severo-istočno od Bukurešta.

Rumunski ministar odbrane Mirčea Duša rekao je juče da će Rumunija organizovati više od 340 vojnih vežbi ove godine, uglavnom zajedno sa članicama NATO i njenim partnerima iz Evropske unije.

Duša je rekao da su vežbe deo plana odobrenog na samitu NATO 2014. kako bi se pojačalo istočno krilo Alijanse i EU koje se graniči s Ukrajinom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vežbe ratnih vazduhoplovstava Rumunije i SAD

Izvor: Akter, 16.Apr.2015

Dvanaest američkih borbenih aviona A-10 Tanderbolt II biće stacionirano u Rumuniji do jula radi zajedničkih vežbi vazduhoplovstava dve zemlje, sa ciljem da se ulije sigurnost državama koje strahuju od uticaja Rusije u regionu..U okviru operacije "Atlantska odlučnost", u Rumuniji su danas nedaleko...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.