Izvor: B92, 16.Jan.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna saradnja fabrika oružja trajala i tokom rata u Bosni

Hag -- Svedok Tužilaštva Berko Zečević, ekspert za naoružanje, izjavio je u petak na suđenju Slobodanu Miloševiću, da ugovori o saradnji fabrika oružja u Bosni, koje su kontrolisali bosanski Srbi i fabrika u Jugoslaviji dokazuju tvrdnje o njihovoj vojnoj saradnji i tokom rata u Bosni, prenosi dopisnik RTV B92 iz Haga Ljubica Gojgić. "Fabrike u Republici Srpskoj i Jugoslaviji deo su istog sistema i jedne bez drugih nisu mogle da funkcionišu," rekao je Zečević, koji je pre rata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radio kao ekspert u u jugoslovenskoj vojsci. On je rekao da raspoloživa dokumentacija pokazuje da su fabrike poput "Krušika" iz Valjeva, "Milana Blagojevića" iz Lučana, "Tehničko-remontnog zavoda" iz Kragujevca ili železare u Nikšiću, tokom rata u Bosni slale repromaterijal u fabrike na teritoriji pod kontrolom Srba, uključujući i fabriku "Pretis" na Vogošći, gde se proizvodila najveća količina oružja kojim je granatirano Sarajevo.

Zečević je rekao da je posle eksplozije granate na sarajevskoj pijaci Markale, u februaru 1994. godine, učestvovao u istrazi na osnovu koje je zaključio da je pijaca mogla biti gađana sa šest lokacija od kojih su pet kontrolisali bosanski Srbi. Dodatni parametri uverili su Zečevića da su granatu, koja je usmrtila oko 60 ljudi, ispalili bosanski Srbi. Najveći deo unakrsnog ispitivanja Slobodan Milošević posvetio je ovom događaju tvrdeći da se nalazi svedoka razlikuju od nekoliko izveštaja koji su o događaju na Markalama napravili oficiri UNPROFOR-a, koji su konstatovali da nije bilo moguće sa sigurnošću reći odakle je došla granata, kao i da su granate kakvom je pogođena pijaca posedovale obe strane. Zečević je tvrdio da vojnici UN nisu bili dovoljno stručni da daju takve ocene, a Milošević da je svedok, tada saradnik GŠ Armije BiH-a, bio pristrasan.

Osvrćući se na navode Tužilaštva o povezanosti fabrika koje su proizvodile oružje, Milošević je izjavio da je reč o privrednoj saradnji. On se zahvalio tužiocu što je u sudnici po prvi put izneo dokaze koji ukazuju da je tokom rata u Bosni postojala proizvodnja oružja što je, prema njegovim rečima u suprotnosti sa dosadašnjim tvrdnjama da su bosanski Srbi naoružani iz Srbije.

Suđenje Slobodanu Miloševiću nastavlja se u utorak, a Tužilaštvo je najavilo da će se u sredu pojaviti Hrvoje Šarinić, bivši šef kabineta hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.