Vojna saradnja Srbije i Portugala

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna saradnja Srbije i Portugala

Ministri odbrane Srbije i Portugala Dragan Šutanovac i Nunjo Severian Teižeireo potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane. Ključna uloga Srbije na Zapadnom Balkanu. Srbiji mesto u Evropskoj uniji.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac i njegov portugalski kolega Nunjo Severian Teižeireo potpisali su Sporazum o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane.

Premijer Mirko Cvetković razgovarao je sa ministrom odbrane Portugala Nunjom Severianom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Teižeireom i tom prilikom je zajednički konstatovano da je neophodno unapređivati saradnju dveju zemalja, posebno u oblasti odbrane.

U saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima se navodi da se Cvetković zahvalio portugalskoj vladi zbog podrške koju pruža Srbiji na putu evropskih integracija i vizne liberalizacije.

Sporazum, kako je rekao portugalski ministar odbrane, pokazuje političku volju portugalske vlade za saradnju sa Srbijom, posebno u oblasti odbrane.

Ministar Šutanovac zahvalio se portugalskom kolegi na podršci za napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji.

"Portugal je izrazio želju da učestvuje u obuci pripadnika Vojske Srbije ali i u za nas važnim promotivnim manifestacijama koje će se dešavati u drugoj polovini godine", rekao je Šutanovac prezirajući da se to odnosi, pre svega, na učešće Vojske Portugala na velikom aero mitingu dodavši da postoji i obostrana želja za saradnjom i u oblasti vojne ekonomije i vojnog zdravstva.

Ključna uloga Srbije na Zapadnom Balkanu

Portugalski ministar rekao je da ta zemlja smatra da Srbija ima ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu i ceni velike napore koje čini da bi ostvarila saradnju sa multinacionalnim organizacijama.

"Evropa će mnogo dobiti kada Srbije uđe u okvire EU", rekao je Teižeireo izrazivši zadovoljstvo potpisanim sporazumom i istakao "da će to biti novi ciklus u odnosima dve države u oblasti odbrane ".

Po njegovim rečima, za obe strane su interesantne razmena iskustava, pre svega na nivou obuke i informacija, kao i saradnja u odbrambenoj industriji.

"Sporazum pokazuje duh velike saradnje dve države, naših naroda i naravno Evrope", rekao je ministar odbrane Portugala.

Ministri odbrane su razgovarali o mogućnosti zajedničke obuke i mogućoj saradnji u oblasti vojne ekonomije i zdravstva.

Portugalski ministar Teižeireo boravi u poseti Beogradu, na poziv ministra odbrane Srbije Dragana Šutanovca.

Srbiji mesto u Evropskoj uniji

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović i ministar odbrane Portugala Nunjo Severiano Teižeiro razgovarali su o unapređenju bilateralne saradnje dve zemlje.

Teižeiro je potvrdio stav svoje države da je Srbiji mesto u Evropi i da Srbija može računati na podršku Portugala na putu priključenja Evropskoj uniji.

Portugalski ministar odbrane ukazao je na važnu ulogu parlamenta u procesu evropskih integracija i interesovao se na koji način će se prevazići teškoće u radu Narodne skupštine.

Iznevši uverenje da postoje velike mogućnosti za unapređenje ukupne saradnje Srbije i Portugala, Đukić-Dejanović istakla je da će tome doprineti nedavno obnovljena saradnja parlamenata dveju država.

Predsednica Skupštine je rekla da bi saradnja u oblasti odbrane mogla da se uspostavi i na nivou skupštinskih odbora zaduženih za tu oblast, a da je za postizanje efikasnosti rada parlamenta važno da se izmeni Poslovnik.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.