Vojna saradnja Srbije i Nigerije

Izvor: RTS, 07.Mar.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna saradnja Srbije i Nigerije

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Srbije i Nigerije kojim će se unaprediti vojno-ekonomska saradnja. Nigerija zainteresovana za nabavku naoružanja srpske odbrambene industrije, a Srbija za bogata iskustva koje ta država ima u mirovnim misijama.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac razgovarao je u Beogradu sa nigerijskim kolegom  Adetokunbom Kajodeom o prodaji naoružanja srpske odbrambene industrije, saradnji u oblasti vojne medicine kao i razmeni iskustava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje ta afrička zemlja ima u mirovnim misijama.

Posle potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, Šutanovac je rekao da će taj dokument doprineti unapređenju vojno-ekonomske saradnje, ali i omogućiti da dve zemlje ostvare kooperaciju i u drugim oblastima.

Šutanovac je rekao da je Nigerija zainteresovana za nabavku naoružanja srpske odbrambene industrije, kao i za iskustva koja Srbija ima u oblasti vojne medicine i vojnog školstva.

Ministar je rekao da je Srbija zainteresovana, pre svega, za bogata iskustva koje Nigerija ima u mirovnim misijama.

Šutanovac očekuje da će u narednom periodu delegacije Vlade Srbije i Privredne komore otputovati u Nigeriju kako bi se informisale o mogućnostima unapređenja saradnje dve zemlje i u ostalim oblastima privrede.

Nigerijski ministar je rekao da je potpisani sporazum odličan osnov za nastavak saradnje, ne samo dve vojske i dva ministarstva već i dve države u celini.

Kajode je rekao da je Nigerija zainteresovana da kupi neke odbrambene sisteme iz Srbije a da, u budućnosti postoji šansa i za razmenu tehnologija i zajednički nastup na tržištu.

Nigerija je naročito zainteresovana za razmenu znanja iz vojne medicine jer je to oblast po kojoj je, kako je istakao Kajode, Srbija poznata u svetu.

Ministar odbrane Nigerije je rekao da je vojska te zemlje jedna od ključnih faktora kada je u pitanju učešće u mirovnim misijama u Africi i da poseduje centar za obuku koji je sertifikovan od UN. 

Kajode je pozvao ministra Šutanovca da poseti Nigeriju, a predstavnike Vojske Srbije da se upoznaju sa kapacitetima tog centra za mirovne operacije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.