Vojna saradnja Srbije i Mađarske

Izvor: RTS, 27.Maj.2011, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna saradnja Srbije i Mađarske

Saradnja resornih ministarstava i vojske Mađarske i Srbije su na visokom nivou, ali ima mesta daljem unapređenju odnosa, posebno u razmeni iskustava o mirovnim misijama, ocenili ministri odbrana dveju zemalja Čaba Hende i Dragan Šutanovac.

Ministri odbrane Mađarske i Srbije Čaba Hende i Dragan Šutanovac složili su se, u razgovoru u Budimpešti, da je saradnja resornih ministarstava i vojske dveju država na visokom nivou, ali da ima mesta daljem unapređenju odnosa, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u razmeni iskustava o mirovnim misijama.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je u Budimpešti da se Srbija iskreno zalaže za evropske vrednosti, što je pokazala i hapšenjem Ratka Mladića, čime je otklonila jednu od najvećih prepreka svojoj evropskoj perspektivi.

"Srbija je juče pokazala da se ne zalaže samo deklarativno za evropske vrednosti", rekao je Šutanovac.

"Očekuje nas zamajac u toj oblasti i da Srbija do kraja godine dobije status kandidata i da otpočne pregovore sa EU", rekao je Šutanovac, i zahvalio Mađarskoj na podršci koju pruža Srbiji u evropskim integracijama.

Šutanovac je, precizirao da je jedna od tema razgovora bila i dalja razmena iskustava u mirovnim misijama u kojima Mađarska ima veće iskustvo od Srbije.

Istakao je da Ministarstvo odbrane planira da poveća učešće srpskog sistema odbrane u mirovnoj misiji UN na Kipru, u kojoj participira sa mađarskim kolegama.

Šutanovac je dodao da je tema razgovora bila i saradnja u oblasti vojne medicine, kao i specijalnih jedinica dve vojske.

Ministar odbrane Srbije je podsetio da je Srbija juče sa EU potpisala bezbednosni sporazum, jedan od dva dokumenta koji prvi put u istoriji omogućavaju učešće naše zemlje u mirovnim misijima EU i rekao da očekuje da će brzo biti potpisan i drugi sporazum.

Prema njegovim rečima, planirano je učešće u mirovnoj misiji "Atalanta" u Somaliji, kao i u Ugandi, gde će pripadnici srpskog sistema odbrane obučavati somalijsku vojsku i policiju i njihove sanitetske timove.

Tokom posete Šutanovca Mađarskoj potpisan je i plan bilateralne saradnje za 2011. godinu.

Poseta ministra odbrane Srbije Budimpešti počela je svečanim dočekom, a zajednička konferencija za novinare privukla je veliku pažnju domaćih medija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.