Vojna industrija šansa za srpsku privredu

Izvor: RTS, 02.Avg.2009, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna industrija šansa za srpsku privredu

Ugovor sa Irakom, drugi po vrednosti posao u istoriji izvoza naoružanja i vojne opreme, vredan 235 miliona evra vraća Srbiju na svetsko tržište. Gostujući u Dnevniku 2 RTS-a, ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao da će veliki broj građevinskih kompanija iz Srbije dobiti posao u Iraku.

Odbrambena industrija, koja je nekada bila najveći izvoznik u zemlji, posle dugogodišnje stagnacije zbog sankcija, bombardovanja i posle afera sa nedozvoljenim izvozom oružja, obnavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvodnju i vraća se na svetsko tržište.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je, gostujući u Dnevniku 2 RTS-a, izjavio da veruje da će Irak angažovati firme iz Srbije, gde veliku šansu pored firmi koje prozvode vojnu opremu imaju i kompanije iz oblasti građevinarstva.

U prilog toj tezi Šutanovac je naveo uspešne razgovore s iračkim premijerom Nuri el Malikijem, prilikom nedavne posete Iraku, kao i to da Irak planira da izdvoji 70 milijardi dolara za svoju obnovu.

Govoreći o perspektivi vazduhoplovstva i profesionalizaciji Vojske Srbije ministar odbrane je rekao da to zavisi od budžeta, koji je u današnjim uslovima globalne krize, ograničavajući i usporavajući faktor.

Ugovor sa Irakom, drugi po vrednosti posao u istoriji izvoza naoružanja i vojne opreme, vredan 235 miliona evra, uposlio je oko 20.000 radnika u Srbiji i gotovo sve fabrike vojne industrije.

Posle posete vojno privredne delegacije Srbije Bagdadu očekuju se novi poslovi.

Ugovor sa Irakom nazivan je poslom veka. Pored valjevskog "Krušika", koji je dobio najveći kolač i poslove vredne 32 miliona dolara, u Irak izvozi kragujevačka "Zastava", "Milan Blagojević" u Lučanima, užički "Prvi partizan", čačanska "Sloboda i Prva iskra" u Bariču.

Za proizvodnju zaštitne opreme uključeno je još 15 preduzeća.

"Krušik" u Irak izvozi minobacačku municiju, povećan je broj zaposlenih, kao i plate. Izgrađena je fabrika specijalne minobacačke municije a biće podignuta i nova kovačnica.

"Realizaciju ovog ugovora pratili su mnogobrojni problemi, ali uz pomoć države i "Jugoimport" SDPR ugovor je doveden do završne faze", rekao je Jovan Davidović generalni direktor HK "Krušik".  

Davidović kaže da je vrednost izvoza 20,7 miliona dolara, a učešće Iraka u ugovoru preko 75 odsto.

Posle dugogodišnjeg embarga, a zatim i bombardovanja pretila je opasnost da Srbija izgubi avioindustriju.

Posao sa Irakom omogućio je i pančevačkoj "Utvi" da zaposli 100 radnika i ponovo proizvodi avione. U Irak bi iz Pančeva do sredine sledeće godine trebalo da stigne 20 aviona "Lasta".

Generalni direktor "Utve" Tomislav Bjelogrlić kaže da su zbog obimnog posla uveli šestodnevnu radnu nedelju, a da prvi avion očekuje krajem avgusta.

U Irak bi mogle da se vrate i građevinske kompanije, koje su 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, izgradile najveći deo vojne infrastrukture Iraka.

Dobre izglede za to tržište ima i najnoviji proizvod vojne industrije Srbije - oklopno vozilo "Lazar".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.