„Vojadžer 1” napustio Sunčev sistem

Izvor: Politika, 21.Mar.2013, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Vojadžer 1” napustio Sunčev sistem

Svemirska letilica „Vojadžer 1”, lansirana pre 36 godina, napustila je Sunčev sistem i zakoračila u novi prostor, saopštila je agencija NASA, prenosi Tanjug.

Sonda, sada udaljena više od 18 milijardi kilometara, lansirana je u svemir 5. septembra 1977. godine sa zadatkom da istražuje planete u Sunčevom sistemu, nakon čega je nastavila svoje putovanje. „Vojadžer 1” je sada toliko udaljen da njegov radio-signal putuje 16 sati do Zemlje. Ušavši u prostor van uticaja Sunca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sonda je detektovala dramatične promene u nivoima radijacije. „Vojadžer” detektuje sve više čestica visokog energetskog naboja iz međuzvezdanog prostora, a sve manje energetskih čestica iz pravca našeg Sunca, objasnio je astronom i vođa studije Bil Veber, počasni profesor Univerziteta Nju Meksika.

Naučnici, međutim, još uvek nisu spremni da potvrde da se „Vojadžer” nalazi u međuzvezdanom prostoru, već navode da je sonda najverovatnije u novom, dosad nepoznatom graničnom predelu između heliosfere i međuzvezdanog prostora, takozvanom heliogrebenu. „Vojadžer 1” se kreće prema centru Mlečnog puta. Njegov plutonijumski izvor energije potrošiće se za 10 do 15 godina, kada će prestati da rade svi njegovi instrumenti.

Letelica „Vojadžer 1” i „Vojadžer 2”, koji ima drugačiju putanju, lansirani su sa 16 dana razmaka 1977. sa zadatkom da prođu pored Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

objavljeno: 21.03.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napušta li "Vojadžer" Sunčev sistem?

Izvor: B92, 21.Mar.2013

Svemirska letilica "Vojadžer 1", lansirana pre 36 godina, najverovatnije nije napustila Sunčev sistem uprkos objavama medija da je sonda izašla iz granica našeg sistema...Prema poslednjim informacijama koje su stigle 21. marta posle podneva, po srednjoevropskom vremenu, letilica je još uvek u Sunčevom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.