Vodosnabdevanje Užica prioritet

Izvor: B92, 03.Jan.2014, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vodosnabdevanje Užica prioritet"

Užice -- Vršilac dužnosti direktora republičke Direkcije za vode Miodrag Pješčić rekao da će pitanje vodosnabdevanja Užica ove godine biti prioritetan zadatak.

Pješčević je na konferenciji za novinare, posle sednice Štaba za vanredne situacije u Užicu, dodao da Direkcija raspolaže malim sredstvima, oko 2,7 milijardi za užu Srbiju za sve aktivnosti i da akumulacije poput Vrutaka u Srbiji ima tridesetak.

Pješčić je dodao da Direkcija ima oštar pravilnik za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansiranje projekata i da će u slučaju Užica biti rađeni projekti koji će sprečiti pojavu algi u jezeru, uključujuću odgovarajuće studije.

Direktor užičkog "Vodovoda" Dragan Simić urgentnom je označio Studiju o proceni kvaliteta vode akumulacije Vrutci uz napomenu da je "Vodovod" preko užičke Direkcije za izgradnju dva puta konkurisao sa tim projektom i bio odbijen kod republičkih institucija.

Simić je dodao da je postojeći Elaborat o sanitarnoj zaštiti akumualcije Vrutci istekao, da mora da se adaptira i prilagodi novonastalim uslovima i problemima u eko sferi, kupačima, divljoj gradnji, izlovljavanju ribe...

Takođe je naveo da "Vodovod" ima poseban projekat rekonstrukcije užičke Fabrike vode na Cerovića brdu koji treba aktivirati sa ugradnjom ozona kao jednog od načina tretiranja algi, za šta je potrebno 70-80 miliona dinara.

Vodoprivredni inspektor "Srbija voda" Milomir Ristanović kaže da je to preduzeće pratilo mere i aktivnosti na brani i akumulaciji Vrutci.

"Monitoring kvaliteta vode obavlja Agencija za zaštitu životne sredine. Prošle godine 8. maja su utvrdili da je kvalitet vode u jezeru treće klase. Pitao sam šta to znači. Znači da postoje realne mogućnosti da dođe do pogoršanja kvaliteta vode i na kraju je došlo do čega je došlo", naveo je Ristanović.

"U 2012. godini ova Agencija je tri puta imala merenja, a 2013. godini nijednom nije merila kvalitet vode u jezeru Vrutci", rekao je direktor užičkog "Vodovoda" Dragan Simić.

Gradonačelnik Užica Saša Milošević je rekao da će lokalna samouprava pokrenuti pitanje odgovornosti zbog situtacije sa vododnabdevanjem pred nadležnim organima kada bude stabilzovano snabdevanje Užica ispravnom vodom.

U Užicu je na snaži zabrana korišćenja vode za piće i kuvanje hrane od 26. decembra zbog pojave algi u vodi. Grad se vodom snabdeva alternativno sa dva izvorišta i preko stacionarnih i pokretnih cisterni koje su raspoređene po gradu.

U Insitutu "Batut" u petak 3. januara počela je analiza vode iz Užica, posle dezinfekcije vode od algi koja je tretirana hlor-dioksidom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Vodosnabdevanje Užica prioritet"

Izvor: Akter, 03.Jan.2014

Vršilac dužnosti direktora republičke Direkcije za vode Miodrag Pješčić rekao da će pitanje vodosnabdevanja Užica ove godine biti prioritetan zadatak

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.