Vođa je poručio: Dužnost žena je da zaustave pad nataliteta

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 15:31

Vođa je poručio: Dužnost žena je da zaustave pad nataliteta

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da je dužnost žena da zaustave pad nataliteta u toj zemlji da bi se ojačala nacionalna moć.

Kako su objavili državni mediji, Kim je taj apel uputio u nedelju tokom tzv nacionalnog sastanka majki, prvog te vrste u poslednjih 11 godina i poručio da je važno zaustaviti pad nataliteta i pružiti dobru negu i obrazovanje za decu, preneo je AP.

Iako je dobijanje tačnih podataka o populacijskim trendovima u Severnoj Koreji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izuzetno teško zbog ograničenih statističkih podataka koji se objavljuju, Vlada Južne Koreje procenjuje da je stopa nataliteta u Severnoj Koreji konstantno opadala u poslednjih 10 godina.

Prema vladinoj agenciji za statistiku Južne Koreje, ukupna stopa fertiliteta u Severnoj Koreji iznosila je 1,79 u 2022. godini u odnosu na 1,88 u 2014.

Taj pad je i dalje sporiji nego što je to slučaj u Južnoj Koreji gde je stopa fertiliteta prošle godine bila 0,78 u odnosu na 1,20 iz 2014. godine.

Severna Koreja je sprovela programe kontrole radjanja od 70. do 80-ih godina prošlog veka da bi usporila posleratni rast stanovništva.

Stopa nataliteta u Severnoj Koreji zabeležila je veliki pad nakon perioda gladi sredinom 1990-ih kada je, prema proceni, umrlo na stotine hiljada ljudi, saopštio je u avgustu Hjundai istraživački centar sa sedištem u Seulu.

"S obzirom na to da Severnoj Koreji nedostaju resursi i tehnološki napredak, mogla bi da se suoči sa poteškocama da oživi i razvije svoju proizvodnu industriju ako se ne obezbedi dovoljna radna snaga", navodi se u izveštaju instituta.

Severnokorejski državni mediji objavili su ove godine da je zemlja uvela niz pogodnosti za porodice sa troje ili više dece, uključujuci povlašcene besplatne stambene aranžmane, državne subvencije, besplatnu hranu, lekove i obrazovne pogodnosti za decu.

Statistička agencija Južne Koreje procenjuje da Severna Koreja ima 25,7 miliona stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.