Vodite li računa gde se parkirate?

Izvor: Šumadija Press, 02.Okt.2015, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodite li računa gde se parkirate?

Diskriminacije osoba sa invaliditetom ima svuda, kaže Aleksandar, pa čak i u zgradi u kojoj radi.

Aleksandar Marković, dvadesetšetogodišnji Kragujevčanin, koji je kao dete, zbog retke bolesti ostao bez noge, junak je 8. epizode dokumentarnog serijala “Dobar dan, kako ste?”.

Završio je Ekonomsku školu u Kragujevcu, a zahvaljujući javnim radovima, danas je stalno zaposlen u Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić” u odeljenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << elektronske obrade. Radi na digitalizaciji knjiga i ažuriranju sajta, što je, kako kaže, ostvarenje onoga o čemu je kao dečak maštao.

Iako i sam radi u biblioteci, na trećem spratu, njemu, ipak, nije omogućen pristup odeljenju za izdavanje knjiga i galeriji, koji se nalaze na prvom.

Ja nemam mogućnost da siđem na galeriju zato što lift ne staje na galeriju i na prvi sprat, tako da osobe sa invaliditetom ne mogu same da dođu i pozajme knjigu. Najveća prepreka je to što neko treba da otključa lift ili da se omogući da korišćenje tog ključa bar po potrebi. Svojevremeno su rekli da je lift zaključan da se đaci ne bi vozikali gore-dole i da je to jedan od glavnih razloga – objašnjava Aleksandar i kaže da ni apeli udruženja osoba sa invaliditetom nisu urodili plodom.

I dok na galeriju biblioteke stiže jedino uz pomoć kolega, Aleksandar je u svakodnevnom kretanju mehaničkim kolicima potpuno samostalan. Vozi i auto, ali mu nesavesni vozači često zadaju muke.

Oni koji su obeležavali parking mesta su ostavili preko metar se leve ili desne strane auta, da čovek može da izađe i stavi kolica, ali oni koji se parkiraju tu ne shvataju, nego se dešava da blokiraju. Ili stane neko ko nema karticu za osobe sa invaliditetom ili me blokiraju tako da ne mogu uđem u auto – priča Aleksandar.

Sa kakvim se sve barijerama sreću osobe sa invaliditetom, zbog čega je važno da se bave sportom i da budu aktivni, ali i kako se neke druge zemlje ophode prema osobama koje se kreću u kolicima, saznajte u novoj epizodi.



Projekat “Dobar dan, kako ste?” realizuje se u produkciji Novinske agencije Rakurs a u saradnji sa Radio-televizijom Kragujevac i portalom Šumadijapres, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.