Vodi li Tramp Ameriku u rat sa Iranom?

Izvor: B92, 10.Feb.2017, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodi li Tramp Ameriku u rat sa Iranom?

U nedavnoj analizi prvih poteza Donalda Trampa na području spoljne politike, dopisnik BBC-ja Džonatan Markus upozorava na rastuće tenzije između SAD i Irana.

"Samo nekoliko dana nakon što je Iran izveo raketnu vojnu vežbu koja je za sobom povukla osudu Trampove administracije, SAD su odlučile nametnuti Iranu nove ekonomske sankcije”, piše on.

Kako se navodi, sankcije se odnose na opskrbljivače iranskog raketnog programa, te na grupe koje naoružavaju ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vašington smatra terorističkom organizacijom u toj regiji.

Nije jasno kakav će učinak navedene sankcije imati, s obzirom na činjenicu da pogođene organizacije i pojedinci ionako vrlo malo posluju sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ali,sankcije su jasan znak Teheranu za to kako je došlo do promene stava u Vašingtonu.

“Obamina administracija gledala je na odnos s Iranom kroz prizmu potrebe da se postigne dogovor o iranskom nuklearnom programu. To je bio glavni cilj, ostale su stavke padale u drugi plan. No, nisu se svi slagali s takvim pogledom na pitanje Irana.U SAD i u većem delu Zapada na sporazum se gledalo kao na dobar način da se odgodi sukob s Iranom oko nuklearnog programa te zemlje, ali većina aktera je znala da to nije konačno i sveobuhvatno rešenje", piše Markus.

Deo regionalnih zemalja saveznica SAD, piše on, nije bio zadovoljan američkim dogovorom s Iranom. Mnoge među njima nadale su se kako će Tramp poništiti dogovoreno.

Među zemljama kao što su Izrael, Sirija, Saudijska Arabija i Jordan postoji zabrinutost zbog rastućeg regionalnog uticaja Irana. I upravo je vojna moć SAD velikim delom odgovorna za stvaranje uslova u kojima je Iran ojačao.

“Uklanjanjem Sadama Huseina i izbacivanjem Iraka s vojne pozornice regije, upravo je Vašington otvorio prostor za širenje uticaja Teherana. Dolaskom Donalda Trampa na vlast, stvari su se promenile”, navodi se dalje.

Trampova administracija pokazala je kako ima nameru potpuno promeniti američku poziciju spram Teherana. Sankcije su tek prvi korak.

Savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Majl Flin kazao je kako je SAD "izdao upozorenje" Iranu. Ta izjava sama po sebi ne znači mnogo. Valja se zapitati – koji su stvarni koraci na koje je Trampov tim spreman kad je u pitanju Iran?

Je li Truap spreman podržati nuklearni sporazum, uz istovremeno nadziranje Irana?

Može li SAD okupiti međunarodnu podršku protiv iranskog vojnog raketnog programa?

“Nedavni izveštaj Nacionalnog bezbednosnog veća SAD upozorilo je kako balistički projektili koje je Iran testirao mogu prenositi do 500 kilograma težine na udaljenosti od 300 kilometara te da je to dovoljno za nuklearne udare", piše Markus.

"Neka ne bude nikakve sumnje. Amerika će paziti na to da Iran poštuje raketna ograničenja te da odgovara za svoje ponašanje u regiji", navodi se u izveštaju.

Ali na šta tačno Trampova administracija misli kad kaže da će se "pobrinuti za to da Iran odgovara za svoje postupke"? Tu su u pitanju dve zemlje čiji se vojno brodovi svakodnevno susreću u Zalivu.

Sprema li se Vašington na sukob s Teheranom? Ukoliko se može suditi prema retorici – da, navodi on.

No, Trampova dela, a ne reči, biće presudna za dalji razvoj događaja", piše Markus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.