Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 16:53 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Vodenica u Banatu
Pančevac Dragan Pećanac iskoristio je priliku koju je ponudila Gradska uprava Pančeva za samozapošljavanje: kupio je vodenicu i nada se uspešnom poslovanju.
Vodenica
u banatskim krajevima nije uobičajen
prizor. U Pančevu od nedavno radi jedna,
koju je Dragan Pećanac kupio u okolini
Mionice, renovirao je i pokrenuo posao
- mlevenje žita na tradicionalan način.
„Može
voda da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pokreće sve, a može i struja.
Zimi neće moći voda, jer će da smrzne.
Sada voda kruži preko pumpe, ali to je
jedini način kod nas u Banatu",
objašnjava
Dragan Pećanac, vlasnik vodenice.
Brašno
koje proizvodi je od celog zrna žitarica,
organski odgajanih.
„Sviđa
mi se zato što je domaće i što sam navikao,
još kao dete sa sela, rodom iz Krajine.
Volim kad je domaće i sveže", kaže
Dragan
Kelebuda, kupac.
Ideju
za vodenicu dobio je obilazeći slične
u inostranstvu, ali i u sećanjima na
detinjstvo u Lici, kada je sa majkom išao
da melju žito. Draganova žena Svetlana
priprema kačamak, pite, hleb i proju za
mušterije.
„Proizvodićemo
naše lepinje i hleb, pakovaćemo u bio-vreće
i prodavaćemo. To nam je neki plan za
budućnost", priča
Svetlana Pećanac.
Za
kupovinu vodenice i pokretanje posla,
Dragan je dobio pomoć Gradske uprave
Pančeva, od pola miliona dinara, preko
projekta za samozapošljavanje.
„Pomogli
smo u ovoj godini 23 preduzetnika u
Pančevu, a oni imaju i besplatne pravne
i knjigovodstvene usluge u narednih
godinu dana", kaže
Milenko Čučković, gradski većnik.
U pančevačkoj vodenici dnevno se samelje
do 200 kilograma žitarica, a mušterije
mogu da biraju između pšeničnog, ražanog,
kukuruznog, ječmenog i heljdinog brašna.