Vode se intenzivne borbe u Tigraju: Vladine snage nadiru u Mekele, separatisti ne odustaju od borbi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 10:11

Vode se intenzivne borbe u Tigraju: Vladine snage nadiru u Mekele, separatisti ne odustaju od borbi!

Oglasio se lider pobunjeničkih snaga

Juče je etiopski premijer Abij Ahmed Ali objavio da su nacionalne odbrambene snage te zemlje stekle potpunu kontrolu nad glavnim gradom regije Tigraj, Mekeleom.

Lider Tigrajskog narodnooslobodilackog fronta (TPLF) Debrecion Gebrmajkl, rekao je da se njegove snage još uvek bore blizu prestonice Mekele, nakon što su je zauzele vladine snage.

U septembru je TPLF, suprotno etiopskoj vladi, zatražio od Adis Abebe dozvolu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za održavanje regionalnih izbora, koji su ranije odloženi zbog trenutne pandemije. Nakon što je vlada odbila da da saglasnost, TPLF je organizovao izbore samostalno. Te izbore etiopska vlada smatra nelegitimnim.

I am pleased to share that we have completed and ceased the military operations in the #Tigray region.

Our focus now will be on rebuilding the region and providing humanitarian assistance while Federal Police apprehend the TPLF clique. #EthiopiaPrevails https://t.co/WrM2BAPCD6

— Abiy Ahmed Ali 🇪🇹 (@AbiyAhmedAli) November 28, 2020

Etiopska vlada je 4. novembra pokrenula vojnu operaciju u Tigraju, optužujući TLFP za napad na lokalnu vojnu bazu radi otmice oružja i naoružanja antivladinih snaga.

Dvadesetak dana kasnije etiopske snage pokrenule su poslednju ofanzivu na glavni grad regije Tigraj, Mekele, nakon što je TPLF odbio njihov ultimatum da se predaju u roku od 72 sata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.