Voda u Užicu i dalje neispravna za piće

Izvor: Press, 04.Jan.2014, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda u Užicu i dalje neispravna za piće

Na osnovu rezultata laboratorijskih ispitivanja, nakon 72 sata od primene dodatnih tretmana hlor dioksidom, analize uzoraka prečišćene vode sa postrojenja Cerovića brdo i vode iz gradske mreže ukazuju da nije došlo do značajnog smanjenja prisustva algi .

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Užica Biljana Mijović izjavila je Tanjugu da je voda iz gradske mreže u Užicu, prema poslednjim rezultatima, neispravna za piće zbog prisustva toskičcne alge Plnathotriks rubescens čija >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << se brojnost povećala na oko 22.000 ćelija po litru.

"Analizirana su dva uzorka od kojih se prvi odnosi na prečišćenu i dezinfikovanu vodu iz rezervoara čiste vode postojenja Cerovića brdo i koji u odnosu na kontrolisane biološke parametre voda i dalje ne ispunjava uslove propisane Pravilnokom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Identifikovano je prisustvo potencijalno toksične alge Plnathotriks rubescens i ova voda je proglašena neispravnom", rekla je ona.

U uzorku prečišćene vode sa postrojenja, kako je objasnila, utvđeno je brojnost cijanobakterije od oko 7.700 celija po litru, a što predstavlja "neznatno smanjenje u odnosu na prošlu kontrolu kada je u ovom uzorku bilo 10.000 ćelija po litru".

U drugom uzorku, koji se odnosi na gradsku mrežu, rekla je Mijović, takođe je konstatovana zdravstvena neispravnost vode zbog prisustva ovih algi, a brojnost cijanobakterija iznosi oko 22.000 ćelija po litru.

"Ove izmene u odnosu na početno stanje pre dezinfekcije sa hlor-dioksidom ukazuju na neke blage promene u samom sistemu odnosno postrojenju Cerović brdo... Međutim, ovako znatno veći broj algi u samoj mreži ukazuje da je došlo do njihovog nagomilavanja u mreži posle višednevnog proticanja, tako da je potrebno još vremena da se mreža dovoljno ispere", istakla je Mijović.

Prema njenim rečima, Zavod je preporučio i mehaničko čišćenje jezera, jer je "očito da sama izmena načina dezinfekcije neće dovesti do onog konačnog rezultata, a to je bezbedna voda za piće za građane Užica".

Na pitanje kada će građani dobiti pijaću vodu, Mijović je rekla da to ne zavisi od njihovog Zavoda, već od niza mera koje će se sprovesti, a koje su veoma zahtevne.

"To nije samo jedna mera. Zavod za javno zdravlje će dati preporuku Republičkoj sanitarnoj inspekciji da je voda bezbedna i da donese drugo rešenje od momenta kada budemo sigurni i budemo imali drugačije rezultate od ovih. Ali je sigurno da će se svakako instistirati na bezbednosti vode", rekla je Mijović.

Inače, uzorci Fabrike vode na Cerovića brdu, kao i iz gradske mreže uzeti su pre dva dana i poslati na analizu u Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Voda u Fabrici je pre ovoga tretirana hlor-dioksidom. 

Voda iz užičkog vodovoda se gotovo deset dana ne koristi za piće zbog zagađenosti, pa se Užičani vodom za piće snabdevaju iz cisterni. 

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Užice je istakla da odsustvo većih količina mikrocistina u vodi pokazatelja da stanovništvo nije bilo izloženo ovom cijanotoksinu od perioda kada su analize započete i da je mera zabrane upotrebe vode za piće i pripremanje hrane preventivna mera kojom se smanjuje rizik po zdravlje stanovništva na najmanju moguću meru.

"Međutim, iako nije bilo toksičnog delovanja algi u nedozvoljenim količinama, pored dezinfekcije vode hlor dioksidom koja se nastavlja do daljnjeg, mora se raditiiI na sanaciji jezera Vrutci, kako bi se problem rešio na trajan način”,upozorava direktorka Mijović.

Zavod za javno zdravlje Užice svakodnevno će kontrolisati vodu iz gradskog vodovoda,a dva puta sedmično uzorke vode slaće na ispitivanje u Institut Batut.

Zavod je danas uputio preporuku poljoprivrednoj inspekciji da se zabrani korišćenje ribe iz jezera Vrutci.

Republička sanitarna inspektorka Snežana Tadić izjavila je da će ona izdati dozvolu za korišćenje vode za piće u Užicu, tek kada više uzastopnih analiza bude pokazalo da nema algi ni toksina u vodi.

Posle toga će uslediti I dozvola za korišćenje Gradskog bazena koji je zatvoren za korišćenje, zbog problema sa hemijskom ispravnošću vode.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.