Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda u Kuršumliji ispravna za piće

Voda u Kuršmuliji bezbedna je za piće, saopšteno je danas posle završenih bakterioloških i hemijskih ispitivanja.

Javno komunalno preduzeće u Kuršumliji u ponedeljak je isključilo na više sati vodu iz gradskog vodovoda zbog sumnje da su prethodnog dana, kada je zabeležen pomor ribe, u reku Toplicu ispustene otpadne vode koje sadrze materije opasne po zdravlje ljudi.

U protekla tri dana građani Kuršumlije su se pijaćom vodom snabdevali iz cisterni.

U centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kursumlije sinoć je, drugo veče zaredom, demonstriralo nekoliko stotina građana zbog zagađenja reke i vazduha.

Okupljeni su se zatim uputili ka drvnom kombinatu "Kopaonik" koji smatraju odgovornim za ugrožavanje životne sredine. Protest je završen bez incidenata.

Zabranjen rad "Kopaonik-Lesonitu" i hladnjači "Frigonais"

Republička inspekcija zaštite životne sredine danas je privremeno zabranila rad preduzećima ŠIK "Kopaonik-Lesoniti" i hladnjači "Frigonais" i podnela prijavu protiv Javnog komunalnog preduzeća "Toplica" iz Kuršumlije zbog zagađenja reka Toplice i Banjske.

Rad preduzeća "ŠIK Kopaonik-Lesoniti" i hladnjače "Frigonais" privremeno je zabranjen zbog sumnje da njihovi tehnološki procesi imaju štetan uticaj na životnu sredinu. Ova mera će ostati na snazi dok preduzeća ne dostave republičkoj inspekciji dokaz o mogućem štetnom uticaju fabrika na kvalitet reka Toplice i Banjske.

Prijava za privredni prestup protiv JKP "Toplica" iz Kuršumlije podneta je jer su rezultati više stručnih kuća pokazali da kvalitet otpadnih voda koje ovo preduzeće izliva u reku ne zadovoljava zakonske propise.

"Svako ko zagađuje, biće kažnjen. Ministarstvo mora da štiti građane od zagađivača i da im obezbedi zdrav život i zdravu životnu sredinu" rekao je tim povodom ministar zaštite životne sredine Saša Dragin i zahvalio se građanima na podršci koju pružaju Ministarstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.