Voda u Banatu odlaže setvu

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda u Banatu odlaže setvu

Zbog snega, niskih temperatura i previše vode, njive u Banatu još nisu pripremljene za prolećnu setvu. Setva ozimog ječma već kasni, a još se ne zna ni kad će početi setva šećerne repe.

Malo je oranica u Srednjem Banatu na kojima će se prolećna setva obaviti nesmetano. Iako je planirano da se ovog proleća zaseje oko dva miliona hektara oranica, zbog snega i niskih temperatura još nije urađena ni predsetvena priprema.

Brazde banatskih njiva pune su vode, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a mraz i sneg odlažu radove na neodređeno vreme. Poljoprivrednici su zabrinuti jer je najveći deo priprema trebalo da bude završen. Setva ozimog ječma već kasni.

"Davno je trebalo da smo na njivama, da pripremimo zemljište, bacimo veštačko đubrivo", objašnjava Dragan Nestorović, poljoprivrednik iz Kleka kod Zrenjanina. "Sada jednostavno ne znamo kada ćemo ući u njive, jer je vlažno, traktori se jedva kreću po takvom zemljištu."

Poljoprivredna mehanizacija u Zemljoradničkoj zadruzi "Branko Gleđa" u Banatskom Višnjićevu spremna je za setvu na oko 200 hektara površina, ali već danima stoji u garaži.

Prolećna setva skuplja i teža

Ratari su nabavili i dovoljno veštačkog đubriva koje je u prikolicama, umesto na njivama. Jedino što je za sada izvesno jeste da će setva sigurno biti skuplja od prošlogodišnje.

"Seme je skuplje za četvrtinu, herbicidi i pesticidi će biti skuplji za 10-15 odsto, a potpuna je nepoznanica cena dizel-goriva, koje nam je najveća stavka u setvi", navodi Vojislav Trkulja, direktor zemljoradničke zadruge "Branko Gleđa" u Banatskom Višnjićevu kod Zrenjanina.

Stručnjaci kažu da se nekim agrotehničkim merama teško može uticati na kvalitetniju setvu i da će obrada njiva biti zahtevnija nego prethodnih godina.

"Zemljište je puno vode, tako da će doći do većeg sabijanja kada se bude koristila teška mehanizacija, što će direktno uticati na kvalitet setve", ističe Dragan Marković iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Preporuka stručnjaka je da se ne "kalkuliše" i da se tokom marta - čim se zemljište prosuši a temperatura zemljišta bude šest stepeni - poseje šećerna repa, koja se može sejati i u prvoj polovini aprila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.