Voda na kometi “Harli 2” ima sličan sastav kao voda na Zemlji

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda na kometi “Harli 2” ima sličan sastav kao voda na Zemlji

Kometa “Hartli 2” sadrži vodu koja po svojim karakteristikama više liči na vodu na Zemlji od vode pronađene na ranijim kometama, tvrde naučnici.

Studija koja koristi podatke sa svemirskog teleskopa "Heršel” ima cilj da izmeri sadržaj deuterijuma, retkog tipa vodonika, koji se nalazi u vodi na ovoj kometi. Rezultati objavljeni u časopisu "Nejčer” navode na zaključak da je nastanak najvećeg dela vode na Zemlji rezultat sudara sa kometama.

Samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nekoliko miliona godina nakon nastanka, naša planeta je bila stenovita i suva i naučnici su se pitali kako je nastala voda koja pokriva najveći deo Zemlje. Količina deuterijuma (teškog vodonika) koju sadrži predstavlja neku vrstu otiska prsta vode i do sada je samo šest kometa izmereno na ovaj način. Sve one su sadržale dvostruko više deuterijuma nego okeani, pa je do sada važila teorija da su verovatno asterodi doneli vodu na Zemlju.

Komete koje su do sada podvrgnute merenjima, nalazile su se na spoljnoj granici Sunčevog sistema, a "Hartli 2” je prva kometa iz Kajperovog pojasa koja je analizirana na sadržaj deuterijuma. Krećući se elipsastom putanjom od spoljašnje ivice Sunčevog sistema, kometa se u oktobru i novembru prošle godine toliko približila Zemlji da je omogućila merenja.

Ona su pokazala da na jedan atom deuterijuma dolazi 6.200 atoma vodonika, odnos koji je veoma sličan odnosu koji postoji u vodi na Zemlji (1:6.400). Zbog toga komete kao što je "Hartli 2”, kao i asteroide, treba uzeti u obzir kao moguće donosioce vode na Zemlju, smatraju naučnici.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Komete prvobitni izvor vode na Zemlji

Izvor: S media, 06.Okt.2011

Otkrivena prva kometa sa vodom nalik okeanskoj i na taj način je potvrđena teorija da su nebeska tela bila značajan izvor života na tek nastaloj Zemlji. Prema tvrdnjama nekih naučnika naša planeta je iz početka bila veoma topla i voda je brzo isparavala. ..Astronomi su otkrili prvu kometu sa...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.