Voda i kupatilo preka potreba

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jun.2018, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda i kupatilo preka potreba

Čim je saznao s kakvim se sve nestašicama, brigama i mukama suočavaju Velibor Nikolić (48) i njegova teško bolesna majka Stojana (88) iz Dragaljevine, humanitarac iz Novog Pazara i naš dugogodišnji saradnik Hido Muratović odmah je svojim terenskim vozilom (drugačije ne bi mogao) pohitao u podnožje Peštera da im ponese prvu pomoć.

Ovim jedinim preostalim žiteljima sela "izgubljenog" u planinskom bespuću na granici novopazarske i sjeničke opštine, za početak ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dokazani dobrotvor uručio je najneophodnije namirnice, nešto od odeće i obuće i 50 evra koje će im, kako ističe baka Stojana, dobro doći za nabavku "hitnih" lekova.

Još 100 evra oboleloj starici i njenom sinu je poslao, a Hido uručio, naš čitalac iz Beča Marko Nikolić, koji je svojim prezimenjacima poručio da se bore i izdrže sve nedaće koje su ih snašle i da veruju u bolje sutra, ali i u pomoć dobrih ljudi. Posebno ga je, kako je naglasio, fasciniralo to što je Velibor ostao na selu i žrtvovao svoj život i svoju budućnost da bi bio uz bolesnu majku.

- Hvala Hidu, hvala svim njegovim saradnicima, hvala "Vestima". Nismo bili gladni i žedni, ni goli, niti bosi, imamo kravu i nekoliko kokošaka, a i ja borim svim silama da zaradim bar za golo preživljavanje. Ipak, svaki dinar i svaki evro zlata su nam vredni jer mnogo trošimo za majčino lečenje (dva puta operisala opasni maligni tumor na vratu) i za gorivo jer često traktorom moram da je vozim na lekarske preglede i kontrole u 40 kilometara udaljeni Novi Pazar - priča skromni Velibor.

Naglašava da kad god zagrmi gleda u nebo i strahuje.

- Naš najveći problem je put do sela koji delimično prolazi kroz šumu. Voda ga je dobrim delom uništila, bojimo se da bismo posle prve veće kiše mogli ostati odsečeni od sveta. Sami smo nemoćni da oštećenja popravimo, a od Mesne zajednice Vučinići i opštine Novi Pazar nema odgovora na naše stalne zahteve za pomoć. Posebno brinem kako ću majku odvesti na terapije i kontrole - žali se Velibor i dodaje da mu je druga velika muka i nerešiv problem to što u kući nema vodu i kupatilo:

- Majka teška, jedva pokretna, na štakama i bolesna, sama ne može da brine o sebi, pa moram da je kupam u metalnom koritu. Nije mi teško, za moju Stojanu bih sve učinio, ako treba i život dao, ali bih voleo kad bi nam neko pomogao da uvedemo vodu, uredimo bar jednu sobicu i sagradimo kupatilo. Naš život iz korena bi se promenio, vredelo bi živeti i ovde, u zabitoj Dragaljevini.

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.