Voćnjaci u Šumadiji pod mrazom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2018, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voćnjaci u Šumadiji pod mrazom

Temperaturna kolebanja, hladni dani i pojava snega u martu doveli su do pojave izmrzavanja u pojedinim voćnjacima u Šumadiji. Najviše su ugroženi voćnjaci pod kajsijom, breskvom i nektarinom. Za razliku od voćnjaka u vinogradima nije primećeno veće izmrzavanje.

Verko Kačarević u selu Vinča kod Topole ima sedam hektar pod voćem. Temperaturna kolebanja i snežne padavine u martu nisu oštetile u velikoj meri voćnjake u Šumadiji, iako je primećeno izmrzavanje kod određenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sorti kajsije koje cvetaju ranije.

"Tamo već gde je došlo do izmrzavanja bitno je da se biljke drže u dobroj kondiciji, da se rade redovno mere zaštite u toku vegetacije da bi se biljka sačuvala i da bi pripremila rod za sledeću godinu. Ne treba takve zasade napustiti zato što su izmrzli, ali s obzirom da za sada nema nekog preteranog izmrzavanja mislim da neće ni biti većih problema. Jedino što strepimo jesu najave da će u aprilu biti manjih mrazeva koji mogu bitni kobni u periodu cvetanja i precvetavanja", kaže Verko Kačarević, voćar i zaštitar iz sela Vinča kod Topole.

Vladimir Jokić nije primetio pojavu izmrzavanja u svom vinogradu koji se pruža na pet hektara iako je, kako tvrdi, loza već povukla sokove. Ipak, zabrinut je za voće i to najviše za breskve i kajsije.

"Vinograd je u povoljnijem položaju dosta od ostatka voća, ali opet videćemo. Kajsije su većinom izmrzle, čekamo šta će biti sa breskvom ovih dana kada bude najavljena temperatura minus dva, tri do pet stepeni. Videćemo da li će doći do izmrzavanja. Uticaće sve to naravno i na rod jer sve što je krenulo u fazi balona-cvetanja, to je većinom izmrzlo, mada je i onaj mraz u februaru dosta oštetio biljke kada je bilo i do minus 16. On je tada dosta kajsiju oštetio, a za breskvu ćemo tek videti", kaže Vladimir Jokić, vinogradar i voćar.

Verko Kačarević koji se bavi i zaštitom biljaka tvrdi da niske temperature u martu najbolje podnose voćnjaci pod jabukom i šljivom ukoliko su se na vreme odradili tretmani na biljkama.

"Mi smo imali te tretmane. Jabuku smo radili sa bakarnim preparatima u kombinaciji sa mineralnim uljima. Isto smo takav tretman uradili i šljivi, a sa ostalim koštunjavim voćkama odrađeni su tretmani samo sa bakrom. Sada čekamo da vegetacija krene da imamo sledeće tretiranje na monilije cveta kada biljke dođu u fazu cvetanja", objašnjava Verko Kačarević

U voćnjacima gde je već otpočela faza cvetanja može doći do izmrzavanja i to kod kajsija, breskvi i nektarina. Ipak, stručnjaci primećuju i da je sneg koji je pokrio voćnjake ovih dana vlažan, zadržava se na granama, pa pravi termoizolaciju što sprečava efekat većeg izmrzavanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.