Voćni korzo u Tilu

Izvor: Politika, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voćni korzo u Tilu

Berba voća se u Holandiji slavi krajnje neuobičajeno – spektakularnom paradom vozila sa gigantskim voćnim skulpturama. Od kada se rodila ideja da se na ovaj način popularizuje region do prve realizacije – 1961. godine prošlo je deset godina. Od tada se voćni korzo održava svake godine sredinom septembra u Tilu. Ovaj gradić u srcu Holandije, jedan od najstarijih u ovoj zemlji, osnovan u petom veku naše ere, bio je nekada važan trgovinski centar zbog strateškog položaja. Danas je ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kraj najpoznatiji po voćnjacima.

Tih dana, dok traje ovaj neobični korzo, u Tilu je sve živo i sve je u znaku voća. Izlozi su ukrašeni plodovima i maketama prošlogodišnjih eksponata. Na travnjacima uz kanal su aranžirani mozaici od voća. Organizuje se veliki višednevni besplatan pop koncert. Centralni događaj je, svakako, parada skulptura od plodova na točkovima. Prave ih ekipe iz Tila i okolnih mesta, a učestvuju i škole i različite kompanije. Dvadesetak vozila impozantnih dimenzija kruži gradom do konačnog odredišta gde ostaju izložena da u narednih nekoliko dana posetioci mogu u miru da ih razgledaju.

To su prava umetnička dela, fascinantnog dizajna i izrade, maštovita i bajkovita. Ima tu vitezova i aždaja, ogromnih zebri, leoparda, pajaca i cirkuzanata, delfina koji vuku vodene kočije, leptira i lepotica, motociklista koji se trkaju, fantastičnih maski pa čak i jedno veselo pijano društvo. Njihova tela prekrivena su jabukama i kruškama, karfiolom, patlidžanima, prazilukom, šargarepom, šampinjonima. Gledaju vas očima plavim od šljiva, zelenim od brokolija i zrna grožđa, braon od lešnika i bibera. Kreste i grive napravljene su od ljutih papričica, peršuna, boranije. Vijore se zastave našarane zrnima pasulja, čenovima belog luka, mladim krompirićima, ribizlama... Ne može čovek da se ne zapita koliko gladnih bi moglo da se nahrani ovom umetnošću.

Takva raskoš zahteva mesece ozbiljne pripreme u čemu učestvuju desetine ljudi. Najpre se razrađuje dizajn i prave se makete od gipsa i analiziraju kolorističke šeme. Potom se prave vozila i konstrukcija od metalnih profila i armature, koja se oblepljuje papirom i finalno oblikuje gipsom. Po tako dobijenoj površini iscrtavaju se šare koje se konačno prekrivaju voćem, povrćem i semenkama. Osnovci ukrašavaju svoje bicikle ili popularne prikolice za bicikl u kojima roditelji guraju decu i tako se priključuju paradi.

Dodeljuju se i nagrade prema ocenama stručnog žirija i publike. Ocenjuje se smelost dizajna, bogatstvo boja, kreativna upotreba plodova, tehnika izrade i, naravno, opšti utisak. Utisak, koji ostaje dugo u sećanju oko 100.000 posetilaca svakako najvećeg događaja u holandskoj provinciji Helderland.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.