Voćari čekaju padavine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2019, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voćari čekaju padavine

Vegetacija u voćnjacima krenula je od sedam do deset dana ranije u odnosu na prošlu godinu. Zasadi koji se nalaze u brdskim područjima voćarskih reona nalaze se u cvetanju i nisu imali problema sa mrazom, za razliku od onih koji se nalaze u nižim predelima, pokraj reka, gde je ipak došlo do izmrzavanja.

Porodica Milana Arsenijevića se već 40 godina bavi voćarstvom u selu Vinča kraj Topole. Na 12 hektara prostiru se zasadi trešnje, jabuke, višnje, breskve i kruške. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Za sada je sve kako treba, krenulo je sve na vreme, mrazeva nije bilo, prošli smo bez njih, videćemo kako će biti dalje i pitanje je da li će biti grada kao što je bilo prethodnih godina. Kiša bi trebalo da padne, nije još kritično, a u slučaju precvetavanja ako ne bude kiše krećemo sa intenzivnim zalivanjem do berbe. U koščitavom voću, kao recimo kod trešnje već je precvetalo i ako kiše ne bude za sedam do osam dana krećemo sa navodnjavanjem", kaže Milan Arsenijević, voćar.

Padavine se još uvek očekuju. Stariji zasadi imaju dubok korenov sistem i mogu da izdrže bez kiše, međutim topli vetar kada je sve u cvetanju utiče na lošiju oplodnju, a samim tim i na manje prinose.

Verko Kačarević, zaštitar i voćar ističe: "Mere zaštite mora da se obavljaju bez obzira što nema padavina. Konkretno kod jabuke mi moramo da radimo zaštitu i protiv pepelnice, a takođe se obavlja i redovna zaštita od čađave krastavosti jer ih moramo preventivno pokriti da nas ne bi kiša iznenadila. Ostalo voće uglavnom je ponelo lepo i trešnje i višnja su dobre rodnosti. Imamo slučaj jedino kod nektarina da su neke sorte manje ponele jer se odrazio grad koji je bio prošle godine na prinos.

Voćare i dalje pogađa niska cena jabuke. kao i smanjena potražnja na tržištu pa je dosta prošlogodišnjeg roda ostalo u hladnjačama.

Milan Arsenijević isitče: "To je jednom rečju katastrofa i svi smo u problemu. Imam još jabuka koje stoje u hladnjači od prošle godine. Ta jabuka ne može da se proda nikako, jedino može da ide za industriju po 4 dinara. Situacija nije ni malo kako treba jer ne možemo da izvučemo ni troškove."

Verko Kačarević dodaje "Dešavalo se i ranije, ali ja sam optimista. Ni dve loše godine ne idu za redom, kao ni dve dobre. U voćarstvu se hvata taj neki prosek u 10 godina. Imamo i tu činjenicu da je svake godine kada je opšti rod i kada jabuka prerodi da cena bude niska samim tim što je veća ponuda i to su ti neki tržišni uslovi. Ove godine već imamo da su niži tereni sa jabukom izmrzli takođe. Isto je mraza bilo po celoj Evropi tako da će ponuda biti manja ove godine, a samim tim će cena biti bolja.

Kod mladih zasada voća kao i kod onih koji se tek podižu obavezno je zalivanje, odnosno postavljanje sistema kap po kap.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.