Izvor: Blic, 02.Jan.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasti Šri Lanke poništile sporazum o prekidu vatre

Vlada Šri Lanke i zvanično je odlučila da se povuče iz gotovo šest godina starog sporazuma o prekidu vatre sa pobunjeničkim tamilskim tigrovima, zbog eskalacije nasilja koje je obesmislilo taj sporazum, izjavio je danas jedan član vlade u Kolombu.



Premijer Ratnasiri Vikramanajake predložio je svom kabinetu da poništi sporazum o primirju i to je jednoglasno odobreno, rekao je agenciji AP portparol vlade i ministar za medije Anura Japa.

"Cenjeni premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << danas je kabinetu predložio da odluči da prekid vatre više nije na snazi i da je vreme za povlačenje iz sporazuma o prekidu vatre. Svi ministri su bili saglasni sa tim predlogom", rekao je Anura Japa.

Oslobodilački tigrovi Tamilskog Elama, poznati i kao Tamilski tigrovi, vojna su organizacija koja je od 1970-ih vodila secesionistički rat protiv vlada Sri Lanke kako bi izborila nezavisnu nacionalnu državu za tamilsku većinu u severnim i istočnim delovima Šri Lanke, u kojoj su većinski narod Sinhalezi.

Vlasti Šri Lanke i Tamilski tigrovi su 2002. godine ugovorili primirje, ali je ono prekršeno već 2005. godine Do tog primirja, u višedecenijskim sukobima je poginulo 70.000 stanovnika Šri lanke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.