Izvor: B92, 05.Avg.2010, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast disciplinuje svoje kontrolore

Beograd -- Novi skupštinski poslovnik daje mogućnost smene predstavnika regulatornih tela ukoliko parlament ne prihvati njihove izveštaje, piše "Politika".

Izveštaji regulatornih tela od poverenika za informacije, preko zaštitnika građana do revizora i Agencije za borbu protiv korupcije ubuduće će biti predmet rasprave Parlamenta.

I ukoliko oni ne budu prihvaćeni, poslanici će moći da smene odgovorne funkcionere u ovim institucijama.

Ovu novinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u poslovniku o radu, pojedini opozicionari vide kao pokušaj disciplinovanja "kontrolora vlasti", a iz vladajuće koalicije takvo viđenje odbacuju kao potpuno neosnovano.

Stari poslovnik nije propisivao detaljniju proceduru postupanja sa izveštajima regulatornih tela. Novi, koji je usvojen u julu, detaljno reguliše "postupak za vršenje nadzora nad radom državnih organa, organizacija i tela". Prema ovim odredbama "državni organi, organizacije i tela" podnose izveštaje Narodnoj skupštini, a o njima se prvo raspravlja na sednicama nadležnih odbora. Potom Nadležni odbor "podnosi izveštaj Narodnoj skupštini s predlogom zaključaka, odnosno preporuka".

Odbor, između ostalog, može da predloži parlamentu da prihvati izveštaj, da zatraži njegovu dopunu ili da ga ne prihvati i da "pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti funkcionera u državnom organu, organizaciji, ili telu".

Osim toga "nadležni odbor može da utvrdi da funkcioner državnog organa, organizacije, odnosno tela koga bira Narodna skupština ne vrši funkciju u skladu sa zakonom i o tome obaveštava Narodnu skupštinu, u cilju preduzimanja mera utvrđenih zakonom".

Niko od opozicionara, inače, nije učestvovao u glasanju, pa je poslovnik usvojen samo glasovima vladajuće koalicije.

Pomenute odredbe, prema nekim ocenama, mogu se "čitati" kao upozorenje regulatornim telima da paze šta pišu u izveštajima, jer ih, u suprotnom, skupštinska većina začas može smeniti. Boško Ristić, predsednik radne grupe za izradu poslovnika, kaže za "Politiku", da su takve ocene zlonamerne i da niko nije pisao poslovnička rešenja sa namerom da nekoga smenjuje, kad mu padne na pamet.

Prema Ristićevim rečima regulatorna tela jesu nezavisna, ali parlament može da raspravlja o tome da li su radili u skladu sa zakonom, može, na primer, da postoji sumnja da su bili selektivni u svom poslu, što je nedopustivo.

Ristić kaže da je, na primer, Saša Janković, zaštitnik građana, propustio da u svom izveštaju pomene pobunu u zatvoru u Nišu, "što nikako nije nebitno, tek naknadno je stigla dopuna, kad smo mi najavili da ćemo posetiti KPZ Niš".

On smatra da parlament bira regulatorna tela i da mora i da raspravlja o njihovom radu.

Judita Popović iz LDP-a, članica radne grupe za izradu poslovnika, kaže za "Politiku", da se stepen demokratičnosti društva meri po tome koliko su regulatorna tela nezavisna od zakonodavne i izvršne vlasti i zato postoji problem sa Agencijom za borbu protiv korupcije, poverenikom, zaštitnikom građana, jer je njih predložila i izabrala vladajuća koalicija.

Prema njenim rečima "nikakav poslovnik, ni zakonska regulativa ne može da im da ili oduzme na značaju, ukoliko nema političke volje da oni budu maksimalno nezavisni".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.