Izvor: Blic, 03.Avg.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast demokrata smeta Naprednjacima i DSS-u

Kikinda - Politička scena Kikinde, i tokom leta, vrvi od prozivki i međusobnih optužbi lidera i funkcionera pojedinih stranaka. Pošto su utihnula previranja unutar DS, sada je najviše trvenja između oni koji su na vlasti i onih koji su je izgubili, dakle demokrata i nekadašnjih radikala, a sada naprednjaka. Iako još nisu formirali Opštinski, već samo Inicijativni odbor, naprednjaci svake nedelje iznesu po jednu ozbiljnu javnu kritiku na račun vlasti. Istim tempom, isključivo kritikujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlast, oglašava se i opozicioni DSS.

Najoštrije kritike naprednjaka i demokrata počele su kada je SNS saopštio da su sakupili 10.663 potpisa građana koji su ih podržali u zahtevu za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Kada su naprednjaci peticiju predali Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednici Skupštine Srbije, iz demokrata je stigla optužba da su građani prevareni, jer im je inicijativa, navodno, lažno predstavljena.

- Naprednjaci su varali građane prilikom sakupljanja potpisa, a to je najočiglednije bilo u Nakovu. Tamo su građanima rekli da potpise sakupljali za izgradnju kanalizacije, a onda su ih iskoristili za svoju inicijativu. Osim toga, nema nijednog razloga za loklane izbore, vlast je stabilna, parlament dobro funkcioniše, a Zakon o lokalnoj samoupravi nigde ne pominje određeni broj potpisa građana koji su potrebni za izbore - izjavio je Savo Dobranić, predsednik Opštinskog odbora DS.

Naprednjaci i demokrate međusobno se prozivaju i zbog mesta prebivališta svojih lidera. Naime, naprednjaci zameraju Dobraniću što živi u Novom Sadu, gde je direktor Holdinga „Dnevnik", dok Dobranić odgovara da se bivši predsednik opštine Kikinda i bivši radikal Branislav Blažić, ubrzo nakon gubitka vlasti, preselio u Beograd.

- I pre godinu dana, kada su održani izbori na svim nivoima, građani Kikinde su znali da radim u Novom Sadu, pa su mi dali ogromno poverenje da ih predstavljam u pokrajinskom parlamentu. Tada sam ubedljivo pobedio upravo tadašnjeg predsednika opštine Branislava Blažića - odgovorio je Dobranić.

Odgovarajući na prozivke Stanislave Hrnjak iz Inicijativnog odbora SNS-a Savo Dobranić javno je izneo i ono što mnogo Kikinđani znaju. On je prozvao Hrnjakovu da je mimo reda, Javnom stambenom preduzeću prodala kuću za rušenje u centru grada, koja je bila vlasništvo porodice njenog muža.

- Stanislava Hrnjak je iskoristila svoju partijsku funkciju za vreme vlasti SRS-a, čiji je član tada bila, i dobre odnose sa tadašnjim predsednikom opštine, da za pristojnu svotu novca proda kuću za rušenje u Svetosavskoj, a potom se ekspresno, opet uz pomoć opštinske vlasti, uselila u stan. Javnosti je vrlo dobro poznata situacija na tržištu nekretnina u gradu i ja bar nisam čuo u poslednje vreme da je neko napravio tako uspešnu transakciju, kao Hrnjakova dok je bila na vlasti - rekao je Dobranić.

Dobranić je ovih dana indirektno na meti DSS zbog raspodele 16,2 miliona dinara, koliko je NIS „Naftagas" donirao opštini Kikinda. Pošto je od te sume najviše novca, čak 6.000.000 dinara, dobio Ženski rukometni klub „Kikinda", čiji je predsednik Dobranićev kum, zamerku mu je uputio Opštinski odbor DSS. Istu zamerku, Dobraniću je pre nekoliko meseci, uputila tadašnja predsednica opštine Jagoda Tolicki.

- Da li je moguće da je jedini kriterijum za raspodelu novca političko-kumovska veza. Dok ostali klubovi nemaju ni redovne dotacije, Ženski rukometni klub za godinu dana dobija 13 miliona dinara - navodi DSS u saopštenju koje je potpisao predsednik Odbora Svetislav Vukmirica. Komantarišući ove prozivke, demokrate odgovaraju da se iza saopštenja DSS, u stvari krije Džudo klub „Partizan", čiji je predsednik, takođe, Svetislav Vukmirica.

Politika jača od sporta

Koliko god DSS, možda, bio u pravu, kada kritikuje raspodelu novca iz NIS-a, sportska javnost Kikinde, zna da se ni prethodna vlast nije drugačije ponašala. Džudo klub „Partizan" pre dve godine nije učestovao u Evropskoj ligi šampiona, jer nije dobio finansijsku podršku od opštine, čiji je predsednik bio Bransilav Blažić. Novac je izostao, iako su džudisti 2006. godine postali prvaci Srbije. Ipak, u maju prošle godine, Blažić, kao član SRS i Vukmirica, kao predsednik DSS, kratko su bili koalicioni partneri na vlasti u Kikindi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.