Vlast bi da tuži i sudi

Izvor: Vesti-online.com, 21.Sep.2018, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast bi da tuži i sudi

Politički uticaj na srpsko pravosuđe nije izbrisala ni treća verzija ustavnih amandmana, tvrde sudije, tužioci i sudskih radnici, povodom predloga koji će Vlada Srbije najkasnije početkom oktobra uputiti parlamentu. U obrazloženju premijerke Ane Brnabić, čulo se da pravosuđe ni u jednoj zemlji ne može da bude nezavisno od bilo koga, parlamenta, vlade, građana i da reguliše i vodi isključivo samo sebe.

Osnovno nerazumevanje između struke i Vlade je, kako za "Vesti" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ukazuje Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu, pitanje doživljavanja načina na koji se tri grane vlasti međusobno ograničavaju. Ukazujući na ograničenja koja nameću dve druge grane vlasti pravosuđu, on kaže kako se pokazuje da vlast želi "svoje ljude" u ovoj oblasti.

- Pravosuđe je u demokratskom sistemu podele vlasti, ograničeno zakonom koji donosi Skupština, na predlog Vlade. Propisuje ko može biti sudija, pa je uz školsku spremu, obavezno iskustvo, što se za ostale grane vlasti koje čine političari ne traži. Vlada kontrolu pravosuđa vidi kao mogućnost da personalno utiče na izbor nosilaca pravosudnih funkcija šireći tako svoj uticaj na sudsku granu vlasti - kazao je Majić.

Nije otklonjen uticaj vlasti na pravosuđe, mišljenja je i advokat Božo Prelević, koji ukazuje da ima i pojedinih predsednika sudova i tužilaca koji, kao i vlast, vide kao logično i normalno da odlučuju pobednici na izborima. Dodaje da je od svih grana vlasti, pravosuđe najbolje i da struka još uvek ima šta da brani, a da preporuke Venecijanske komisije koincidiraju sa stavom struke, a ne vlasti. Ovaj advokat za "Vesti" na primerima u praksi pokazuje uticaj ostalih grana vlasti na sudsku.

- Ako pogledamo suprotno ponašanje tužilaca kod nelegalne gradnje u Beogradu i na Kopaoniku, jasno je da li vlast vrši uticaj - kaže Prelević.

Da Vladini predlozi ne eliminišu uticaj politike na pravosuđe, smatra i zamenik predsednika Državnog veća tužilaca Goran Ilić koji uočava težnju da se tužilaštvo stavi u "vremensku kapsulu".

- Samo nezavisnost tužilaštva može da obezbedi dobar rad - istakao je Ilić.

Dodao da su članovi budućeg Visokog saveta tužilaštva, koje bira struka, manjina u tom telu, a to je suprotno Akcionom planu za poglavlje 23, koji kaže da struka treba da bira najmanje polovinu članova. Nova verzija amandmana, kako je ocenio potpredsednik Društva sudija Omer Hadžiomerović, ne povećava nezavisnost pravosuđa. Jukom, prema rečima direktora ove organizacije Milana Antonijevića, zbog neslaganje struke i politike traži da se Venecijanska komisija još malo pozabavi tom materijom.

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da je parlament dužan da u roku od 30 dana ovu inicijativu prihvati i ako to učini dvotrećinskom većinom, parlamentarni Odbor za ustavna pitanja razmatra Vladin tekst.

- Narodna skupština će dati poslednju reč o tekstu amandmana koji će potom ići na referendum - kazala je Kuburović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.