Vlasotince: Sedam učenika posle dualnog obrazovanja dobilo posao

Izvor: RTS, 12.Sep.2019, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasotince: Sedam učenika posle dualnog obrazovanja dobilo posao

Tehnička škola u Vlasotincu postala je deo dualnog obrazovanja u Srbiji pre četiri godine, kada je uvedeno novo zanimanje - industrijski mehaničar, i sklopljen ugovor sa pet kompanija. Prva generacija mehaničara u preduzećima u kojima su obavljali praksu ovih dana dobija posao.
Imali su hrabrosti da izaberu nepoznato i odluče se za zanat. Do juče učenici Tehničke škole, tri meseca od sticanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << diplome industrijskog mehaničara postaju radnici jedne od najvećih nemačkih kompanija za proizvodnju releja za automobilsku industriju.

"Svaki zanat je na svoj način težak", kaže Boris Aleksić, dok njegov vršnjak i kolega Ivan Đikić dodaju da su svi zadovoljni:
"Dve godine smo išli na praksu, tri godine srednja škola."
Ugovore o radnom angažovanju potpisali su uz stege kraj kojih su tokom prakse sticali znanje. Neki od njih još uvek nisu punoletni, za njih će radna nedelja trajati 30 sati, pa potpis na ugovor stavljaju roditelji.

Kompanija "Gruner" u Vlasotince je stigla pre 12 godina. Rado je sa ovdašnjom Tehničkom školom ušla u priču o dualnom obrazovanju. Prijem u radni odnos kruna je uspešne trogodišnje saradnje. Sedmoro mladih Vlasotinčana postaje deo Grunera u Srbiji sa više od 570 zaposlenih.
"Kolege kažu, oni koji su bili mentori njihovi i oni koji su bili u neposrednom kontaktu sa njima, da su to divna deca, da su se trudili, da su naučili i da su željni da rade i da se dalje usavršavaju", ističe Danijela Popović, rukovodilac sektora za ljudske resurse u "Gruneru".
Džeparac tokom prakse u drugoj i trećoj godini. Posao nakon školovanja. Motiv više da se predano uči u učeničkim radionicama "Grunera".
Vladimir Anđelković, učenik trećeg razreda, kaže da su u drugom razredu primali 6.000 a sada 10.000 dinara, a Stefan Petrović dodaje da je škola odlična jer odmah posle mature dobijaju posao.
"Mi imamo sedam obrazovnih profila po dualnom modelu obrazovanja, najviše u Srbiji praktično jer smo se u potpunosti uklopili sa privredom i pratimo potrebe privrede Vlasotinca", objasnio je Milivoje Đokić, direktor Tehničke škole u Vlasotincu.
Prva generacija industrijskih mehaničara na radnim mestima do kraja meseca. Ovih dana ugovore će uručitii još četiri kooperativne kompanije u Vlasotincu i Leskovcu.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.