Vlasnici teško menjaju navike

Izvor: Blic, 26.Okt.2009, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnici teško menjaju navike

Kako bi se vlasnici pasa naučili da čiste „nered" svojih ljubimaca, u parkovima i na šetalištima širom grada postavljeno je osamdeset korpi za skupljanje psećeg izmeta. Iako komunalna i ekološka inspekcija novčano kažnjava svakog vlasnika koji je uhvaćen na „delu", kako građani navode, nije retkost videti da se pojedincni ne osvrću na činjenicu da se u parku, osim njihovih ljubimaca, igraju i mališani.

- Nekoliko puta sam bila svedok da vlasnik gleda svog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << psa dok vrši nuždu i iako mu je korpa sa kesama na dohvat ruke, ne počisti fekalije. To je zaista ružno videti, najviše zbog činjenice da se u parku igraju i mališani – kaže Gordana Jelovac (26), koja kad izvodi psa u šetnju za svaki slučaj ponese kesu od kuće.

U Beogradu je do sad postavljeno osamdeset korpi za skupljanje psećeg izmeta. Korpe su postavljene na teritoriji centralnih delova opština Stari grad, Palilula i Vračar, kao i duž šetališta uz reke u Novom Beogradu i Zemunu. Prema rečima Vladimira Terzina, pomoćnika sekretara za komunalne i stambene poslove, u planu je da se korpe postave u svim gradskim parkovima, ali i unutar gradskih naselja.

- Da je postavljanje korpi urodilo plodom govori činjenica da je za godinu ipo dana zagađenje u parkovima smanjeno sa 63 na 25 odsto što je pozitivan pomak pogotovo u odnosu na devedesete, kad se procenat zagađenja kretao čak i do 95 odsto. Građani su shvatili da moraju da vode računa i o tome jer je u interesu svih nas da nam životno okruženje bude čisto – kaže Vladimir Terzin, napominjući da evropski standardi propisuju maksimalno pet odsto kontaminiranih površina.

Kao jedno od rešenja građani prepoznaju u češćem kažnjavali nesavesni vlasnika kućnih ljubimaca.

Kradu kese za fekalije

Nije retko da se korpe za skupljanje psećeg izmeta oštećuju i lome ili da se kradu pakovanja od sto kesa istog dana kada se postave.

- Zaista mi nije jasno zašto ljudi to rade. Smešno je i tragično. Pitam se samo šta rade sa tim kesama, kad su one označene i zna se koja je njihova svrha – kaže Gordana Jelovac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.