Vlasnici poznatog vrtića u Beogradu utajili porez i prali novac?

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 12:29

Vlasnici poznatog vrtića u Beogradu utajili porez i prali novac?

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušani su Jelena T. (34) i Srđan T. (30).

Oni se sumnjiče da su kao vlasnici i odgovorna lica Predškolske ustanove "Mega kids" izvršili krivično delo pranje novca i produženo krivično delo poreska utaja.

Osumnjičeni su na saslušanju izneli svoju odbranu, ali su odbili da odgovaraju na pitanja postupajućeg tužioca, objavljeno je na sajtu tuog tužilaštva.

Tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nakon saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenima odredi pritvor.

Inače, policija traga za još jednom osobom zbog sumnje da je ovom bračnom paru osumnjičenih pomogla u izvršenju krivičnog dela poreska utaja.

Sumnja se da su oni, u periodu od 2019. do 2021. godine, u nameri da izbegnu plaćanje poreza na dobit falsifikovali 323 gotovinska računa dobavljača za robu i usluge, u vrednosti od oko 130.794.050 dinara, prikazujući ih u finansijskim knjigama kao troškove. Zatim su, kako se sumnja, koristeći ove račune protivpravno podizali gotovinu i na taj način umanjili i lažno prikazali osnovicu za obračun i plaćanje poreza na dobit predškolske ustanove i usput izbegli plaćanje poreza i doprinosa na lična primanja J. T. Na taj način su, kako se sumnja, oštetili državni budžet za oko 35.624.092 dinara.

Nelegalno stečeni novac osumnjičeni su, kako se sumnja, integrisali u legalne tokove kroz investiciona ulaganja u predškolsku ustanovu kupovinom nepokretnosti i materijalnih dobara, a veći deo gotovine su koristili za lične potrebe.

U sefu, koji je u vlasništvu Srđana T, na kom je ovlašćenje imala Jelena T, pronađeno je 68.600 eura i oko 60 grama zlata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.