Vlasi: U dijalogu stvorena magla i slepa ulica

Izvor: B92, 16.Avg.2018, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasi: U dijalogu stvorena magla i slepa ulica

Priština -- Prištinski politički analitičar Azem Vlasi ocenio je da je u finalnom delu dijaloga Beograda i Prištine stvorena magla i slepa ulica.

Kako je rekao, kao rezultat toga ne vidi se mogućnost postizanja konačnog sporazuma.

U izjavi za portal indeksonline.com, Vlasi je rekao da zbog "topova" koji se bacaju o temi dijaloga uopšte ne vidi da se radi o njegovoj finalnoj fazi.

"Umesto da se ide ka finalu i definišu pitanja sadržaja konačnog sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvorena je magla i slepa ulica i ja ne vidim da ovo pitanje ide ka finalu. Uglavnom je magla, jer da se pripoji Preševska dolina Kosovo, to znači da to treba da bude nova granica sa Srbijom", kazao je Vlasi.

On smatra da je za dijalog potreban unutrašnji konsenzus na Kosovu i da se neka pitanja nikako ne stave na sto dijaloga.

"To su četiri teme. Prvo, nema razgovora o statusu Kosova, jer je Kosovo država i to je konačno. Drugo, nema razgovora o granici i teritoriji, jer je Kosovo proglašeno državom sa ovom teritorijom i unutar ovih granica, i treće sa Srbijom ne treba razgovarati o unutrašnjoj ustavnoj strukturi Kosova, pošto svaka država sama odlučuje o svom Ustavu i o tim pitanjima se ne razgovara sa drugim državama", kazao je Vlasi.

Kao četvrto, prema njemu, sa Srbijom nema razgovora o unutrašnjim resursima Kosova kao što su Trepča, Gazivode, Brezovica, jer su to unutrašnji resursi Kosova još od vremena autonomije unutar Jugoslavije i do danas.

Vlasi smatra da je pitanje Preševske doline i položaj Albanaca u Srbiji trebalo da bude postavljeno na početku dijaloga u smislu zaštite gradjanskih i etničkih prava Albanaca. Svaka druga tema o granicama će za rezultat imati nove sukobe ili ratove, smatra Vlasi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.