Vlasi: A koju tu crvenu liniju srpske vlasti neće preći?

Izvor: Vesti-online.com, 26.Sep.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasi: A koju tu crvenu liniju srpske vlasti neće preći?

Prištinski advokat Azem Vlasi izjavio je da pitanje statusa Kosmeta neće biti tema razgovora između Beograda i Prištine i dodao da "niko ne zna šta je ta 'crvena linija'" koju vlasti Srbije govore da neće preći.

"Prihvatanjem Rezolucije GS UN, što se statusa Kosmeta tiče, linije svih boja su nestale. Kosmet nema linija nikakve boje. Kosmet je država, i to je konačna stvar", naglasio je Vlasi za "Blic nedelje“.

Preševo nije albanska zemlja
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
Prema njegovim rečima, na Kosmet može slobodno doći svaki građanin Srbije, kao i što i on može da dođe u Srbiju. "Ali ako dođu politički funkcioneri nekim službenim povodom, onda se zna kako zvaničnici jedne države idu u drugu.

Dakle, službeno, na poziv ili odobrenje države u koju se ide, a ne da vršljaju", istakao je on.

"Ako budu kosmetski političari išli u Preševsku dolinu da huškaju Albance protiv Srbije i da im govore da je Kosmet njihova država, onda srpske vlasti imaju pravo da ih u tome onemoguće", smatra Vlasi.

Cilj dijaloga Beograda i Prištine treba da bude normalizacija međusobnih odnosa i rešavanje praktičnih pitanja, ali ono o čemu se neće razgovarati je pitanje statusa Kosmeta jer je to pitanje rešeno, ma šta o tome mislila vlast u Beogradu, tvrdi Vlasi.

"Cilj treba da bude normalizacija međusobnih odnosa, olakšavanje života građanima koji putuju u oba pravca, a naročito olakšavanje života Srbima sa Kosmeta. Dijalog o tim praktičnim, životnim pitanjima ne treba ničim uslovljavati", rekao je Vlasi.

Prema njegovom mišljenju, treba se rukovoditi kriterijima i potrebama koje su imale Srbija i druge države nastale na prostorima bivše Jugoslavije, koje je "srpska vlast dok su proglašavale nezavisnost nazivala secesionističkim, a onda ipak krenula u normalizaciju odnosa".

"Dijalog za normalizaciju odnosa je i nužan uslov da se brže uključimo u evropske integracije", naglasio je Vlasi, koji je, član Foruma 2015 i predsednik NVO Kosovsko udruženje za međuetničku saradnju.

"Mišljenje Međunarodnog suda pravde i Rezolucija Generalne Skupštine UN koju je službeni Beograd prihvatio dali su legitimitet nezavisnosti Kosmeta sa stajališta međunarodnog prava. Tako je pitanje statusa skinuto sa dnevnog reda", ocenio je on.

Vlasi je istakao da će Srbima na Kosmetu biti bolje "kada službeni Beograd prestane da ih drži u zabludi da će im biti bolje ako bojkotuju državu Kosmet i njene institucije".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.