Vlajki: Banjaluka neće popustiti

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jun.2014, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlajki: Banjaluka neće popustiti

Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki smatra da i kada bi premijer Srbije Aleksandar Vučić pokušao da izvrši uticaj na rukovodstvo u Banjaluci u pravcu pristajanja na izmene ustava Bosne i Hercegovine, u tome ne bi uspeo.

Emil Vlajki: RS treba da se osamostali

 

- Ako se Vučiću u Berlinu bude sugerisalo da izvrši nekakvu presiju u smislu pristanka na promenu ustava BiH, a zašta je potreban konkretan pristanak RS, onda je to najobičnija glupost >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << osuđena na neuspeh. Ne možemo pristati na to da se izmeni ustav za takozvanu funkcionalnu državu BiH koja će na taj način praktično postati bošnjačka država u kojoj većinju čine muslimani ili Bošnjaci, kako već hoćete. RS ima svoj ustav koji je aspolutno usklađen sa svim demokratskim zahtevima zapada. Ona je jedna funkcionalna celina kojoj nije potrebno da menja svoj ustav i postane nešto drugo što ne bi bila RS - kaže Vlajki u razgovoru za "Vesti".

On ne veruje u to da bi srpski premijer uopšte sebe doveo na takvu pomisao da pritiska i uslovljava vlasti u Banjaluci, a po diktatu Merkelove i zvaničnog Berlina.

- Čak i kada bi pokušao nešto u tom smislu da uradi, on ne može imati nikakav uticaj na RS i njenu politiku, kao što je politika protiv ulaska u NATO - uveren je potpredsednik RS.

Vlajkijeva teza je da RS mora da ide ka svom "osamostaljenju i napusti veštački stvorenu državu BiH".

- Da RS ne bi postala deo neosmanske imeprije mora da ide ka svom osamostaljenju i razjedinjenjem od Bosne i to je ono što čini rukovodstvo RS.

Na opasku da u tome neće imati podršku ni Brisela, ni Berlina ali verovatno ni sadašnjih vlasti u Beogradu, Vlajki sugeriše da treba gledati širi kontekst u međunarodnim odnosima.

- U ovom času Nemce više interesuju ruski energenti i tržište nego interesi jedne daleke Amerike. Evropa mora početi malo po malo da se osamostaljuje u ondosu na SAD i mislim da će to ići prvenstveno preko Nemačke. A s tim osamostaljivanjem Nemačke može se okoristiti i Srbija i RS - smatra naš sagovornik.

 

Dveri i rusko obećanje

Na pitanje da li se RS oseća odbačenom od sadašnjih vlasti u Beogradu koje bi nakon ispunjavanja zahteva Zapada u vezi sa Kosmetom, mogle isto tako i Srpsku da puste niz vodu, Vlajki sugeriše da stvari ne treba posmatrati samo u jednoj, medijski vidljivoj ravni.

- Znate da se Vučić nedavno sastao sa predstavnicima Dveri što se nikada ranije nije desilo. Tako da ima nekih pomaka, naizgled neprimetnih, a koji iniciraju nešto drugo od ustaljenih šema. Uostalom, Rusija je obećala, pošto se zbog pogrešne politike prethodnih decenija u ovom času ne može ništa uraditi po pitanju Kosmeta, da neće više biti dalje dezintegracije Srbije. I to ne govorim napamet!

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.