Vladisavljević: Lična vlast bez ideologije, sistematski se ograničava delovanje opozicije

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2020, 16:55

Vladisavljević: Lična vlast bez ideologije, sistematski se ograničava delovanje opozicije

Profesor Nebojša Vladisavljević sa Fakulteta političkih nauka ocenio je danas da "očigledno živimo u nedemokratskom sistemu jer se sistematski ograničava delovanje opozicije na različitim nivoima i u različitim poljima".

"To uključuje zloupotrebu pravnog sistema protiv opozicije, masovne zloupotrebe javnih ustanova i javnih resursa, ne samo kad je reč o običnoj korupciji već se zloupotrebljavaju protiv opozicije. Takođe, to je sistematsko gaženje medijskih sloboda >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ne samo tokom izborne kampanje već uopšte", rekao je Vladisavljević na okruglom stolu "Kako do obnove demokratije u Srbiji" u organizaciji Srpskog pokreta Dveri.

Kako je naveo, ovo je "sistem lične vlasti" i dodao "to su nedemokratski režimi bez ideologije koji počivaju na proizvoljnoj, privatizovanoj vlasti, gde se Ustav i zakon primenjuju, ako se primenjuju, samo kad odgovara vlasti".

On je preporučio opozicionim demokratskim strankama jačanje njihovog organizacionog potencijala, navodeći i da značajan deo stanovništva nema predstavu o tome da postoji opozicija, sem u negativnom kontestu.

"Ako je reč o protestima, opozicija bez jake organizacije ne može da ih podrži. Ako je reč o učestvovanju na izborima, u nekom trenutku to će se pitanje postaviti, ne možete voditi efektivnu kampanju u nedemokratskom okruženju bez jake organizacije. Ne možete efektivno da kontrolišete izbore na svim biračkim mestima niti da pokrenete otpor ako se pokradu izbori", rekao je Vladisavljević.

Profesor Fakulteta političkih nauka Jelena Ločar je rekla da su važne jake organizacije civilnog društva ali moraju da budu nezavisne od države i političkih partija.

"Međutim, poslednjih godina imamo sve veću tendenciju kreiranja organizacija civilnog društva od strane vladajuće stranke ", rekla je Ločar.

Govoreći o direktnoj demokratiji, Petar Matić, sa Instituta za političke nauke, je podsetio da je Srbija od 1989. imala nekoliko nacionalnih referenduma, dok inicijativa, praktično, koje dolaze od samih građana nije bilo.

"Ključne promene koje su se dešavale u našem političkom životu uglavnom su kretale sa lokalnog nivoa vlasti. Možemo da se setimo da su se prve promene tokom ere Miloševića desile upravo na lokalnom nivou, u velikim gradovima", naveo je Matić.

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da je obnova demokratije možda najvažnija politička tema danas u Srbiji.

"Izgleda kao da smo se vratili na početak, jer imamo jednopartijske parlamente na svim nivoima, sa odsustvom opozicije, i moramo da se borimo za elementarne demokratske vrednosti kao što su slobodni mediji ili slobodni i pošteni izbori", rekao je Obradović.

On je istakao da se u Srbiji ne dešava dijalog između vlasti i opozicije i ne samo taj - nego ni vlasti sa bilo kim ko drugačije misli od nje.

"Takvi su najčešće progonjeni", rekao je Obradović, dodajući da je želja Dveri da pokrene debate u našem društvu ističući da su svi dobrodošli da učestuvuju u njima, i iz vlasti i iz opozicije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.