Vladika odbio ultimatum

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2018, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika odbio ultimatum

U utorak je u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru vladika Andrej, administrator Eparhije frankfurtske i sve Nemačke primio predstavnike vernika, potpisnika peticije, koji nisu zadovoljni nekim njegovim odlukama.

Episkop je, prema rečima prisutnih, odbacio sve zahteve, odbio je da u ruke uzme papir na kom su napisani, ali je pristao da o njima razgovara.

Prema rečima Ljubomira Ćetkovića, koji je ovlašćen da u ime grupe vernika govori za javnost, oni su od >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vladike zahtevali da u manastir vrati igumana Germana (Bogojević) i dva sveštenika, kao i dva otpuštena službenika. Od vladike i monahinja, dalje, zahtevaju da napuste manastir do maja kada će Sinod SPC birati novog episkopa. Ranije je ova grupa vernika zahtevala da manastir napuste do kraja januara. U njihovim zahtevima nalazi se i proslava Savindana, koju bi oni organizovali bez prisustva monahinja i vladike.

Vladika je sve ove zahteve odbio, osim proslave Savindana koji, po njegovom blagoslovu, mogu da slave, ali zajedno s monahinjama.

Potpisnike peticije zastupali su Mirko Duvnjak, Dušan Ivanović i tutori Ljubomir Filipović i Božidar Erić, a s vladikom je na sastanak došao i sveštenik Đorđe Pantelić.

Na pitanje prisutnih kada će Ljubomiru Ćetkoviću, koji ga je na lekarskoj slavi uhvatio za ruku, ukinuti zabranu ulaska u manastir, vladika je rekao da Ćetković treba da dođe pred manastir i da ga pozove, a on će izaći da se jedan drugom izvinu, zagrle i bratski pomire. Ćetković bi vladici trebalo da se izvini što ga je uhvatio za ruku, koju je ispružio u nameri da se rukuje s lekarima, a vladika njemu za pozivanje policije.

- Cenim crkvu i manastir, ali nemam nameru da se grlim s vladikom zato što potpuno ignoriše naše zahteve, koji izražavaju volju 300 vernika - rekao je za "Vesti" Ćetković.

* "Vladiko, skini krst, sramotiš nas!"

* Skandal u manastiru u Nemačkoj: Vladiku spasla policija!

Zahvaljujući Karolu Lupuu, portparolu episkopa Andreja, u sredu kasno po podne dobili smo izjavu vladike.

- Ovo je bio četvrti susret sa tom grupom. Želim konstruktivno rešenje, koje poštuje sve interese. Naši susreti trebalo bi da kakarakterišu poštovanje i dijalog, ali ja dobijam samo maksimalističke zahteve, od kojih je jedan da isele monahinje. Možete li da zamislite, da vernici u manastiru Žiča zahtevaju da se monahinje isele? Kao što to ne može ni u jednom manastiru, ne može ni u Himelstiru - ističe vladika Andrej.

On navodi da mu nije lako da se sretne sa grupom koja se nije distancirala od nasilja koje je lično osetio.

- U mojoj okolini kao i u manastiru ne mogu nimalo da tolerišem nasilje - naglasio je episkop Andrej.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.