Vladika Teodosije zabrinut za Dečane

Izvor: RTS, 13.Avg.2010, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Teodosije zabrinut za Dečane

Vladika lipljanski i iguman manastira Visoki Dečani, Teodosije, zabrinut zbog najave KFOR-a da će obezbeđenje srpskih manastira na Kosovu prepustiti KPS. Bojim se da je to pritisak na Srbe da napuste ove prostore, rekao Teodosije.

Zbog najave KFOR-a da će obezbeđenje srpskih manastira na Kosovu prepustiti Kosovskoj policijskoj službi, vladika lipljanski i iguman manastira Visoki Dečani Teodosije izrazio je zabrinutost u izjavi za Radio Bi-Bi-Si.

Vladika je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao da strahuje da bi u slučaju da KPS preuzme obezbeđenje Visokih Dečana albanski ekstremisti mogli da upadaju u kompleks manastira i da kradu i uništavaju imovinu ili napadaju monahe.

"Bojim se da je to jedan tihi pritisak da srpski živalj, koji je ostao posle 1999. godine, napusti ove prostore", dodao je Teodosije u izjavi londonskom radiju.

Vladika je podsetio da je Srbima na području Novog Brda u poslednje vreme ukradeno više stotina grla stoke, a da kosovska policija "nije ništa učinila da to spreči i do sada nije otkrila nijednog počinioca, niti to očito namerava da učini".

Komentarišući šta će on i monasi u Visokim Dečanima učiniti ako KFOR ipak obezbeđenje manastira prepusti kosovskoj policiji, vladika je odgovorio da će možda morati da uvedu neku vrstu noćnih dežurstava, a možda i da naprave nove kapiju i podignu nove zidove oko manastira.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najvio je da će Beograd tražiti da KFOR i dalje obezbeđuje makar one manastire oko kojih žive Albanci.

Međunarodne snage su nedavno obezbeđenje manastira Gračanice predale kosovskoj policiji, ali to nije izazvalo toliku uznemirenost crkvenih velikodostojnika jer oko Gračanice žive Srbi koji su i većina u lokalnoj policiji, podsetio je Radio Bi-Bi-Si.

Situacija je, međutim, drugačija kada je reč o manastirima koji su okruženi albanskim stanovništvom, među kojima su Pećka patrijaršija i Visoki Dečani, koje od 1999. godine obezbeđuju italijanski vojnici u sastavu KFOR-a.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.