Vladika Jovan napušta Niš

Izvor: Večernje novosti, 28.Avg.2015, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Jovan napušta Niš

VLADIKA Jovan (Purić) neće više biti na čelu Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve. Odluku o njegovom statusu u Crkvi i dužnosti koju će ubuduće obavljati doneće sledeće nedelje Sinod SPC. Da vladika Jovan i formalno napusti eparhiju koju je nasledio od patrijarha Irineja odlučeno je na sinodskoj sednici održanoj u sredu u beogradskoj Patrijaršiji. Ovim potezom crkvena vlada udovoljila je Jovanovoj molbi da ga i definitivno razreši uprave nad eparhijom u Nišu. Vladika je svoj zahtev >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << crkvenim organima podneo još juna ove godine, zbog neodložnog lečenja, ali i sukoba i podela u svojoj eparhiji. On je tada izrazio želju da se bavi isključivo profesorskim poslom na Bogoslovskom fakultetu. Kao buduće mesto službovanja vladike Jovana, međutim, od srede se nezvanično pominje - Eparhija šabačka. Ovu ideju na sinodskoj sednici izneo je vladika šabački Lavrentije. On je predložio da se povuče u penziju, a da njegovo mesto zazume episkop Jovan. SABOR MOGUĆ I NA JESEN Slučaj vladike Jovana, borba protiv članstva Kosova u Unesku, kao i niz drugih važnih pitanja mogli bi da budu najvažniji razlozi za sazivanje jesenjeg zasedanja Sabora SPC. Ova opcija već se razmatra u vrhu Crkve, a ukoliko Sinod proceni da je potrebno okupljanje crkvene skupštine, sednica će biti zakazana za polovinu oktobra. To će biti prvi slučaj u poslednjih nekoliko godina da se najviše crkveno telo sastane dva puta u toku jedne godine. - Ponuda vladike Lavrentija nije iznenađenje - kažu u vrhu SPC. - On je i ranije imao želju da se povuče iz aktivne episkopske službe, a na svoju inicijativu je podelio i Šabačko-valjevsku eparhiju, ustupivši mesto još jednom arhijereju. On je veoma blizak sa Jovanom, koga smatra i svojim duhovnim detetom. Sinod je, prema saznanjima "Novosti", razmatrao i druge dužnosti na koje bi Jovan mogao da bude upućen. Kako je reč o izuzetnom duhovniku i intelektualcu, ponuđeno mu je i da obavlja crkvene poslove van eparhija. Njemu je dat rok do sledeće nedelje da razmisli o predlozima, posle čega će biti doneta konačna odluka. Iza premeštaja vladike Jovana iz Niša, uprkos maskiranju ovog problema u Patrijaršiji, krije se njegov duboki sukob sa sveštenstvom u eparhiji. U središtu trvenja našla se njegova odluka da rasporedi na dužnosti u drugim parohijama čak 35 sveštenika, koji su zbog toga protestovali kod patrijarha. Jovan se suprotstavio samovolji svojih klirika, koji su u službi radili mimo njegovih saveta i naloga. Planirao je uz to i kompletnu reorganizaciju eparhije, koja je trebalo da sputa uticaj nekoliko uticajnih sveštenika u Nišu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vladika Jovan napušta Niš

Izvor: juGmedia, 28.Avg.2015

NIŠ – Vladika Jovan (Purić) neće više biti na čelu Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve. Odluku o njegovom statusu u Crkvi i dužnosti koju će ubuduće obavljati doneće sledeće nedelje Sinod SPC...Da vladika Jovan i formalno napusti eparhiju koju je nasledio od patrijarha Irineja odlučeno...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.