Vladičin Han, klizišta ugrožavaju 200 kuća

Izvor: RTS, 07.Mar.2014, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladičin Han, klizišta ugrožavaju 200 kuća

Više od 200 kuća u dva naselja, Kuli i Poljani ugroženo je zbog klizišta. Deset porodica iseljeno je pre deceniju iz svojih domova zbog oštećenja. Za sanaciju potrebno 15 miliona dinara.

U Vladičinom Hanu klizišta ugrožavaju više od 200 kuća u dva naselja, Kuli i Poljani. Za sanaciju jednog klizišta, na osnovu prethodnih geo-morfoloških istraživanja, pripremljen je plan sanacije, međutim, za to je potrebno 15 miliona dinara.

Površinski deo zemlje klizi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do desetak metara dubine, po par centimetara godišnje. Dovoljno da pukotine na fasadi i u bašti registruju meštani naselja Poljana.

Dragoljub Stojilković kaže da se na tom mestu nalazi neka bela zemlja i kad voda dođe do nje ne može dalje, zbog toga zemlja klizi.

Milan Jović se plaši što njegova porodica živi na klizištu, jer svi kažu da će brdo da sklizi na dole, a nemaju gde da se sklone.

Sanacija klizišta, po pripremljenom projektu, podrazumeva kopanje kanala i rovova, da višak vode odvode do rečice, Kalimanke.

U toku je postupak obezbeđivanja građevinske dozvole, sledi konkurisanje kod nadležnih Ministarstava za sredstva u iznosu od 15 miliona dinara.

Direktor Direkcije za izgradnju Časlav Mladenović rekao je da je potrebno da se problem reši drenažnim kanalima, na dubini od šest do osam metara, a da se kasnije to zatrpa i da se zemlja ponovo vrati nameni.

Iz naselja Kula pre desetak godina iseljeno je 10 porodica. Komšije svakodnevno posmatraju pukotine na svojim fasadama, garažama, pomoćnim objektima, brinu ih i napuštene, oštećene kuće.

Naselje Kula je na brdu, iznad puta, pruge i tunela, klizište može da ugrozi i reku, Južnu Moravu.

Lokalnoj samoupravi će za sanaciju tog klizišta, kada urade istraživanja i projekat, biti potrebna i pomoć preduzeća, "Puteva Srbije" i "Železnice".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.