Vladi manje od pola mandata

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladi manje od pola mandata

Koalicija „Za evropsku Srbiju“ i koalicija okupljena oko SPS-a formirale su novu vladu Srbije, koja je krenula u ispunjenje svojih predizbornih i međusobnim sporazumom potvrđenih obećanja. Platforma na kojoj je formirana vlada podrazumeva da nova vlast neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije, da će poštovati međunarodno pravo i da će se odlučno boriti protiv kriminala i korupcije, a tu je i stav da će se zajedno truditi da stvore socijalno odgovornu državu. Tu su i obećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da će Srbija do kraja godine imati status kandidata za EU, da će se penzije za nekoliko meseci povećati 10 odsto i da će od naredne godine penzionerski ček vredeti 70 odsto od prosečne plate. Obećano je i zapošljavanje novih 200.000 radnika i pad inflacije na četiri odsto, a poslodavci očekuju da se porezi na zarade smanje sa 12 na 10 odsto, a neoporezovana zarada da se poveća sa 5.000 na 8.000 dinara, kako je obećano.

Uvek se prvo rezimiranje uspešnosti nove vlade pravi posle prvih sto dana njenog vladanja, međutim, Glas i Ipres su pokušali da dođu do stavova građana Srbije koji se odnose na dugovečnost vlade i njene prioritete.

U situaciji kada eksperti tvrde da ćemo tek za pet godina dostići standard iz 1989. godine kada je Srbija u svetu inovacija i novih tehnoloških dostignuća među najnerazvijenijim zemljama sveta i kada državna administracija ima 27.891 zaposlenih (bez policije), što nas svrstava u zemlje sa preglomaznim državnim aparatom, i ako se tome doda da sa prosečnom starošću stanovništva od 40,3 godine Srbija spada u pet najstarijih zemalja Evrope, onda je teško govoriti o nekoj svetloj perspektivi kako vlade, tako i njenih prioriteta i gore pomenutih obećanja.

UZORAK TELEFONSKE ANKETE

Ispitivanje javnog mnjenja Srbije obavljeno je telefonskim putem u periodu od 29. juna do 10. jula. Anketom je bilo obuhvaćeno 855 ispitanika starijih od 18 godina. Anketirani su žitelji u sledećim mestima: Beogradu, Pančevu, Boru, Negotinu, Sokobanji, Despotovcu, Požarevcu, Šapcu, Kragujevcu, Ćupriji, Velikoj Plani, Zrenjaninu, Jagodini, Apatinu, Novom Sadu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Subotici, Smederevskoj Palanci, Loznici, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Nišu, Smederevu i Leskovcu.

Anketa je obuhvatila pet problemskih pitanja i dva demografska. U anketi je učestvovalo 46,3 odsto muškaraca i 53,7 odsto žena. Anketom je bilo obuhvaćeno 1,3 odsto građana Srbije koji su u starosnoj dobi od 18 i 19 godina, dok je najviše ispitanika bilo zastupljeno u starosnoj dobi između 40 i 49 godina, 21,7 odsto. U anketi je učestvovalo 17,8 odsto građana u starosnoj dobi između 20 i 29 godina, kao i 22,5 odsto građana u dobi između 30 i 39 godina. U anketi je takođe učestvovalo 21,6 odsto građana koji imaju više od 50, a manje od 59 godina i 15,1 odsto starijih od 60 godina.

Kada je dugovečnost nove vlade Srbije u pitanju, najviše ispitanika, njih 28,9 odsto, smatra da će ona trajati manje od polovine svog mandata. Na drugom mestu sa 26,3 odsto glasova našao se odgovor da će nova vlada Srbije „izgurati“ ceo svoj mandat i da ćemo novu vladu birati tek u julu 2012. Na trećem mestu po broju odgovora (17,7 odsto) našao se ponuđeni modalitet koji predviđa da će vlada delovati više od dve godine, dok je modalitet koji je nudio vek vlade od šest do devet meseci dobio samo 11,7 odsto glasova.

Navodeći razloge koji određuju vek nove vlade Srbije, građani su u prvi plan, sa ubedljivih 59,6 odsto glasova, naveli međukoalicionu slogu partija koje vrše vlast. Na drugom mestu sa 18,4 odsto glasova kao faktor stabilnosti Vlade Srbije našla se „dobra volja EU“ koja bi trebalo da maksimalno pomogne koaliciji za koju se zdušno i otvoreno zalagala. EU bi trebalo da „popusti dizgine“ kada je u pitanju Hag, da ne insistira na restriktivnoj politici o javnim rashodima, da investira u obnovu i pokretanje industrijske proizvodnje i da podstakne unutarekonomske tokove kojih danas ima jako malo, da favorizuje domaće bankarstvo i još mnogo toga što očigledno stoji na putu prosperiteta Srbije. Rezultati Vlade Srbije kao uslov njene dugovečnosti našli su se tek na trećem mestu po važnosti sa 12,9 odsto glasova, jer, po svoj prilici, ovoga puta je za uspeh vlade vrlo važan i spoljni faktor.

Prema odgovorima građana, prioritet nove vlade Srbije sa najviše glasova (49,5 odsto) jeste pokretanje proizvodnje i zapošljavanje, dok se na drugom mestu sa 20,7 odsto glasova našlo povećanje standarda građana po svaku cenu. Ulazak u EU kao prioritet našao se tek na trećem mestu sa 14,5 odsto glasova. Treće mesto evropskih integracija Srbije pokazuje da opozicione partije nisu pogodile prave poruke svojih kampanja dok je DS „jašući“ na priči o ulasku u EU iskoristio kolebljivo i nedovoljno informisano biračko telo i realizovao na najbolji način svoje propagandne poruke.

Na kraju treba istaći i to da najveći broj građana Srbije (39,7 odsto) smatra da će koalicija okupljena oko DS-a uvesti Srbiju brzo u Evropu sa malo poteškoća, dok samo 7,6 odsto birača smatra da će ulazak u EU biti za novu vladu lak posao.

Peto problemsko pitanje u našoj mini-anketi odnosilo se na potrebu redefinisanja odnosa sa Vašingtonom, Briselom i Moskvom i 75,1 odsto građana Srbije smatra da bi te odnose trebalo obavezno redefinisati.

Ukupno posmatrano, anketa je pokazala da među građanima Srbije ima i optimizma, ali i skepticizma kada je nova vlada Srbije u pitanju, ali svi se slažu da će već prvih sto dana njenog vladanja pokazati koja je grupa birača više bila u pravu.

....Interesantna anketa ...Ipak , nije dovoljno precizna

Logicno je da narod zeli zaposljavanje , vecu proizvodnju ...Veliki je to problem , jer drzava i JESTE zaposlila {i dobro placa } mnogo u svom aparatu ..

A sta je sa tim novim , famoznim , privatnim sektorom ..Tegobno mi je i da vam kazem istinu , jer zivim vec 26 godina u ekonomiji gde su privatnici :sve-svja"---bog-i-batina . Daj Boze da nisam u pravu , ali mislim da ce izmuceni srpski narod narednih makar deceniju -dve iskusiti surovost prve faze kapitalizma --privatnika interesuje STO MANJE zaposlenih , da jedan radi za trojicu , da plati STO MANJI porez , da DRUZTVENA potrosnja {zdravstvo , skolstvo} bude sto manja --- a sto vise u njegov dzep ----gde ce i kako reinvestirati , diktirace globalna pravila ...

Bice vise socijalne pravde -- ali ce se pricekati ..EU {one najbogatije u njoj } su prosle put dug nekoliko vekova da stignu do visokog opsteg standarda --pa , cak i takvoj , treba raditi i ziveti { a ne biti TURISTA ,pa videti lepote } ima mnogo briga i tenzije ...

I , opet , ne vidim zasto je FORMALNO clanstvo u EU toliko vazno narodu ?? Kao , sengenska viza ce im pruziti srecu ?? Ili , vise ce nas voleti i slati gomile para { a istorijsli otimaju od celog sveta i jedni od drugih !!!!}

Ovde u USA --nista novo --stampaju se milijarde i spasavaju od stecaja velike firme ...CITIGROUP { najveca finsn institucija } saopstila 5 .5 MLD gubitaka --drzava razmislja da jos stampa pomoc za narod ,,,sve vise nezaposlenih....Cak i GOOGLE saopstava nizak nivo profita !???

"prioritet nove vlade Srbije sa najviše glasova (49,5 odsto) jeste pokretanje proizvodnje i zapošljavanje"

Super, nadam se da su ovi sto tako govore spremni i da rade. Takodje, mora da se iskoreni velika korupcija u privredi a narocito politici. Jer ako neko vredno radi i ponudi dobru cenu, a Pera ode kod Zike i pocne: "Kume, daj posao meni pa cemo da delimo...." od napretka nema nista.

Moracete menjati Ustav. Nije bitno da li se radi op DS, SRS, DSS... Ova situacija, koja se muckom stvorila je vrlo slichna situaciji u vreme Milosevica. Izuzev sto je Tadic, diktator "Medjunarodne Zajednice", a Milosevic nije nikome polagao racune izuzev zeni.

.

.

Predsednik Drzave treba da se bira svake 4 godine i da ne moze da bude na vlasti duze od dva mandata. Medjutim poslanici u Skupshtini bi trebalo da se biraju svake 2 godine, tako da bi se ove mucke sa SPS (predstavljali se svojim birachima kao neshto pre izbora, a sad su sasvim trece. Ne mozesh da ih smenish za 4 godine, mogu da ti se smeju u lice sad.

Puno im je i to,jer ne vrede ni pola dinara.Ova vlada je sramota nas svih u sve vek vekova.Ovaj paprikas treba sahraniti za sva vremena,domacini na vlast a ne koje kakvi profiteri i starni placenici.Bog rece,"nek bude svetlo" i bi svetlost za sve na planeti Zemlji pa i za moj narod Serpski.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.