Vlade od 2010. do 2013. oborile rekord u bahaćenju

Izvor: Radio 021, 31.Jul.2014, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlade od 2010. do 2013. oborile rekord u bahaćenju

Ministarstva u Vladi Srbije su od 2010. do 2013. godine za usluge po ugovoru i specijalizovane usluge iz budžeta platila najmanje 69 milijardi dinara (oko 500 miliona evra), pokazuju rezultati istraživanja BIRN-a.

Kako se navodi u istraživanju te novinarske istrazivačke mreže, u samom budžetu ti troškovi nisu precizirani, stoga ni građani nemaju uvid u to šta se krije iza milionskih iznosa i na koji način se raspolaže njihovim novcem. U periodu od 2010. do 2012. godine ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su neprestano uvećavala troškove, dok je 2013. godine zabeleženo smanjenje, ali BIRN napominje da tačan iznos umanjenja nije bilo moguće utvrditi jer nisu sva ministarstva dostavila podatke, iako su traženi u februaru 2014. godine.

Prema raspoloživim podacima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imalo je najveće rashode i za prethodne četiri godine potrošilo 54,5 milijardi dinara za specijalizovane i usluge po ugovoru, odnosno više od tri četvrtine ukupnih diskrecionih troškova vlade. "Najveći deo tog novca isplaćen je za finansiranje naučno-istraživačke delatnosti fakultetima, kako državnih tako i privatnih univerziteta i centrima, institutima i udruženjima koji se bave naukom", naveo je BIRN.

Jedino ministarstvo koje nije imalo potrebe za specijalizovanim uslugama je Ministarstvo građevinarstva i urbanizma.

Novac se trošio za najrazličitije nabavke od hemijskih olovaka, papira, pečata, vizitkarti, preko uramljivanja slika, cvetnih aranžmana, poklona u vidu plišanih kutija, ukrasnih kesa, dugmadi za košulje i parfema, do seminara i kurseva stranih jezika za zaposlene. Tako je Ministarstvo spoljnih poslova u 2013. godini na dugmad za košulje potrošilo oko pola miliona dinara. BIRN je naveo da je na ručkove i radne sastanke u elitnim beogradskim restoranima potrošeno 14 miliona dinara od 2010. do 2013. a na nabavku poklona 14,5 miliona dinara.

Više od polovine ukupnih diskrecionih troškova, tačnije 42,5 milijardi dinara koštale su istraživačke usluge u različitim oblastima, dok je za upravljanje projektima potrošeno više od 12 milijardi dinara. Za angažovanje eksperata, stručnih i posebnih savetnika kao i članova komisija i radnih grupa, ministarstva su platila oko 700 miliona dinara. Usluge održavanja veb sajtova, servisiranje računara i softvera ministrastva su potrošila 680 miliona dinara ili oko šest miliona evra.

Agencijama za marketing i odnose sa javnošću, novinskim agencijama, nacionalnim i lokalnim medijima, kako privatnim tako i onim koje se finansiraju iz budžeta za pružanje medijskih, promotivnih i produkcijskih usluga plaćeno je više od 884 miliona dinara.

Pored toga, znatna sredstva ministarstva su izdvajala za usluge reprezentacije i troškove službenih putovanja, iako u budžetu već postoje namenske linije za nabavku takvih roba i usluga, navodi se u ostraživanju BIRN-a.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.