Izvor: Blic, 17.Avg.2016, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladar kraljevstva Bafut u Kamerunu ima 100 žena

Abumbi II, jedanaesti kralj ili tzv. "fon" sela Bafuta i njenih susednih područja u pokrajini Nortvest u Kamerunu, ima blizu 100 žena. Prema lokalnoj tradiciji, kad kralj umre, njegov naslednik nasleđuje sve njegove žene i zatim se ženi svojim izabranicama. Poligamija je nešto što je skroz normalno i vodi se kao tradicija u ovim ruralnim područijma Afrike.

Der König mit 100 Frauen – Abumbi II, Fon von #Bafut in Kamerun sieht sich als Bewahrer der Tradition: https://t.co/B4lEHsiLfP >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << @CNNAfrica

Trenutno je Abumbi lokalni vladar, ali u nadležnosti Vlade Kameruna. Bafut je jedno od najvećih sela na severozapadu pokrajine.

- Iza svakog uspešnog muškarca, mora da stoji uspešna i jaka žena. Tradicija nalaže, da mi starije kraljice, treba da prenosimo običaje i kulturu svog naroda na mlađe kraljeve žene - kaže Abumbijeva treća supruga, kraljica Konstanca.

Video Story: Abumbi II, The king of 100 wives https://t.co/GZZjqzP7Tc#WeSupportDrShahid #cameroon #AfricanLeaders pic.twitter.com/DQjdEZRh9q

Uprkos činjenici da je poligamija legalna u Kamerunu, podaci pokazuju da postoji mnogo manje ovakvih bračnih zajednica širom Afrike.

Ovakava praksa je osporavana zbog nekih promena vrednosti, širenja hrišćanstva i naravno zbog toga što su troškovi veći, što je veća porodica.

Cameroun - Abumbi II : le roi aux 100 femmes - https://t.co/unSZHJmKFK pic.twitter.com/ZBhPOzRztE

- Za vreme nastanjivanja kolonija, druge vrednosti su došle na naš kontinent, koje su se znatno razlikovale od već ustaljenih tradicionalnih i zato i dalje postoji sukob između takvih i onih modernih zapadnih vrednosti - priznaje Abumbi II.

Njihove mlađe, modernije žene su obrazovane i tečno govore engleski i francuski, što nije običaj među starijim suprugama. Ova kontradikcija čini život u "fondomima" fascinantnim i konfuznim.

- Moja uloga je da ih nekako pomešam i dozvolim podjednaku zastupljenost, kako bi oni koji to žele, mogli da uživaju u "plodovima" razvoja moderne kulture, ali bez ugrožavnaja tradicionalne - ističe kralj.

Postavlja se pitanje da li je ovo kraljevstvo zaglavljeno u prošlosti ili ide u korak sa modernom današnjicom?

Drugi afrički vladar kralj Zofoa III je nasledio 72 žene i ima preko 500 dece posle očeve smrti, ali sebe smatra modernim kraljem.

- Da biste danas bili vladar, morate biti obrazovani jer se stvari vrlo brzo dešavaju i menjaju. Kao što su nekada govorili, "obrazovanje je svetlost, neznanje je tama" - naglasio je kralj Zofoa III.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.