Vladajuća partija: Davutoglua za premijera Turske

Izvor: Blic, 16.Avg.2014, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuća partija: Davutoglua za premijera Turske

Velika većina rukovdstva Partije pravde i razvoja (AKP) koja vlada u Turskoj, zalaže se da ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu, nasledi na mestu premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji je izabran za predsednika Republike, objavio je u subotu provladin dnevni list.

Izvršni odbor AKP trebalo bi da se sastane u četvrtak da bi utvrdio ko će biti novi premijer. Predsednik Turske, po zakonu, ne može biti lider stranke, te Erdogan mora da podnese ostavku i na to mesto pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << no što kroz manje od dve nedelje, 28. avgusta, stupi na dužnost šefa države. Ali, list "Jeni Safak", blizak AKP, tvrdi da je Erdogan već priredio glasanje viših partijskih funkcionera na jednom sastanku iza zatvorenih vrata. Rezultat je navodno pokazao da Davutoglu, koji je od 2009. godine šef diplomatije, ima ogromnu podršku da postane i šef vlade i šef stranke. List piše da je zato "sada gotovo sigurno da će on biti premijer".

Erdogan je već najavio da će ime budućeg premijera objaviti u četvrtak, posle sastanka Izvršnog odbora svoje stranke. Ta vladajuća stranka sastaje se 27. avgusta na vanrednom kongresu na kojem će zvanično imenovati svog predsednika koji će kasnije postati i premijer.

Na čelu vlade od 2003. godine, Erdogan bi trebalo da zakletvu na mesto šefa države položi dan posle kongresa AKP, 28. avgusta. On je 10. avgusta u prvom krugu predsedničkih izbora - na kojima su građani prvi put nepopsredno birali šefa države, pobedio sa 51,8 odsto glasova.

Čim stupi na dužnost šefa države, Erdogan koji će na tom mestu zameniti svog stranačkog saputnika Abdulaha Gula, očekuje se da formalno proglasi novog lidera AKP za predsednika vlade.

Da bi zadržao kontrolu koju je uspostavio nad zemljom, Erdogan kome je 60 godina, traži za šefa države stvarna umesto sadašnjih ceremonijalnih ovlašćenja, čime je izazvao kritiku opozicije koja ga smatra autokratom.

On je, po turskoj štampi, na sastanku AKP prvi put jasno rekao da će koristiti sva ovlašćenja šefa države, uključujući i ona koja njegovi prethodnici nisu koristili.

"Neću postupati mimo Ustava, već vršiti sva ovlašćenja zajamčena Ustavom", rekao je Erdogan, prenosi dnevnik "Milijet".

On je istakao: "Stara pravila nas više ne ograničavaju, moramo postaviti nova pravila za novu Tursku".

Novoizabrani predsednik Turske je takođe rekao da će nastaviti da prati rad AKP.

-Držaću je na oku - upozorio je Erdogan.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vladajuća stranka hoće Davutoglua za premijera Turske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Avg.2014

Velika većina rukovodstva Partije pravde i razvoja (AKP) koja vlada u Turskoj, zalaže se da ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu, naslijedi na mjestu premijera Redžepa Tajipa Erdogana koji je izabran za predsjednika Republike, objavio je u subotu provladin dnevni list...Izvršni odbor AKP trebalo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.