Izvor: Blic, 16.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada završava 100 stanova na Gvožđaru

Vlada završava 100 stanova na Gvožđaru

ČAČAK - Završetak prve faze izgradnje deponije Duboko kod Užica, početak gradnje brane 'Svračkovo' na Rzavu, starački dom i zgrada biblioteke u Čačku, konačno useljenje stanara u zgradu na lokaciji Gvožđar - samo su neka od pitanja čije je razrešenje pre dva dana najavila Republička vlada u Čačku.

Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije, rekao je da je izgradnja brane 'Svračkovo' jedan od projekata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje će država finansirati iz redovnih programa tokom iduće godine sa 70 miliona evra.

Izgradnjom brane u Arilju trajno bi se rešilo pitanje vodosnabdevanja za opštine Arilje, Požegu, Lučane, Čačak i Gornji Milanovac, koje već koriste vodu sa sistema Rzav, ali bi postojala rezerva za proširenje mreže do opština Kraljevo, Aranđelovac, Topolu... Kapaciteti sistema 'Rzav' projektovani su na 1.200 litara vode u sekundi, a sa branom 'Svračkovo' bilo bi obezbeđena duplo veća količina najzdravije vode za piće.

Obećanjima republičkog vrha, najviše bi se moglo obradovati oko 100 porodica koje su posle više od pet godina od kupovina stanova na lokaciji Gvožđar i dalje podstanari. Ministar Ilić rekao je da će se sredstva za završetak stanova obezbediti iz NIP-a. Preduzeće 'Velimirović-inženjering' iz Čačka bilo je u obavezi da završi stanove pre tri godine, ali zbog nerešenih vlasničkih odnosa i finansijskih problema investitora stanovi još nisu završeni. Kupci su letos dobili slična obećanja i prvi stanari u zgradu na Gvožđaru trebalo je da se usele do 30. novembra.

Velimir Stanojević, predsednik opštine Čačak, koji je izvestio Vladu o toku gradnje regionalne deponije Duboko kod Užica, rekao je da nedostaje oko dva miliona evra za završetak prve faze i početak eksploatacije ove deponije. U projektu deponije Duboko učestvuje devet opština Moravičkog i Zlatiborskog okruga, a prema ranijim najavama, ove jeseni trebalo je da počne da se koristi.

Najavljeno je i premeštanje čačanskog SUP-a i zatvora na lokaciju u okviru kasarne 'Ratko Mitrović'. Radi se o nedovršenoj zgradi čija je gradnja započela 1999. godine za stanove za mlade bračne parove, ali za proteklih sedam godina na ovom objektu nije urađena ni osnovna infrastruktura. Zgrade policije i zatvora bile bi ubuduće na raspolaganju opštini Čačak u kojima bi svoj krov nad glavom našle neke od kulturnih ustanova.

Ministar Ilić obećao je nastavak izgradnje seoskih putnih pravaca, posebno u opštinama Ivanjica i Lučani.

Predsednik Čačka najavio je i početak gradnje doma za stare, rekonstrukciju Doma Vojske za potrebe Gradske biblioteke, kao i pomoć Vlade u pregovorima sa Vojskom o preuzimanju dve kasarne u gradu.

V. Trtović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.