Vlada za krizu spremila oko 20 milijardi dinara

Izvor: Blic, 14.Jan.2012, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada za krizu spremila oko 20 milijardi dinara

Za ublažavanje efekta ekonomske krize, Vlada Srbije kroz usvojene mere pomoći privredi i poljoprivredi izdvojiće preko 20 milijardi dinara. Samo u okviru Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja privreda će preko programa podsticaja i subvencija dobiti pomoć u vrednosti od oko 12 milijardi dinara. Za podršku poljoprivredi predviđeno je nešto više od 10 milijardi dinara.

- U ovoj godini neće biti novca za subvencionisanje kredita za likvidnost, ali je zato za podsticaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranih investicija izdvojeno milijardu dinara više nego prošle. Ove mere biće usvojene već sledeće nedelje. Više novca je dobila i SIEPA koja će u 2012. godini imati pet milijardi dinara na raspolaganju. I to je ono što je u ovom trenutku realno. Uz ove mere i one koje treba da povuče NBS kako bi krediti privredi bili dostupniji i jeftiniji, biće zaokružen kompletan paket mera pomoći koji bi trebalo da pomogne privredi da lakše prevaziđe krizu sa kojom se suočavamao - ocenjuje u razgovoru za "Blic” ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Program mera za ublažavanje negativnih efekata ekonomske krize, koji je Vlada Srbije usvojila na jučerašnjoj sednici, između ostalog obuvhata i pomoć kompanijama koje se bave proizvodnjom kamiona, autobusa i traktora ukupne vrednosti od 600 miliona dinara. Milijardu dinara u ovoj godini dobiće i šinska industrija.

- Za podršku turizmu biće izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara. Sredstva su planirana za završetak započetih investicija na Staroj planini, čak sedam miliona dinara. Osim toga, finansijsku podršku će između ostalih dobiti i Palić, Skijališta Srbije, Golubac, ali i Egzit i Guča. U budžetu će biti novca, oko 100 miliona dinara, i za kreditiranje start ap biznisa u turizmu - kaže Ćirić.

Za poljoprivredu 10 milijardi dinara

Poljoprivreda će kroz tri različita programa subvencije u ovoj godini dobiti pomoć u vrednosti od preko 10 milijardi dinara.

Za podsticanje poljoprivredne proizvodnje izdvojeno je 6,5 milijardi dinara.

Taj novac će biti raspodeljen za regresiranje repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju, premije za mleko, genetsko unapređivanje stočarstva i druge namene.

Kroz Fond za podsticaj razvoja 2,5 milijardi će biti namenjeno stočarstvu, dok je 1,8 milijardi dinara izdvojeno za program subvencija poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Najveći deo tog novca biće usmeren na usavršavanje stručnjaka i primene modernih tehnologija za unapređenje proizvodnje.

Ministar je za sledeću nedelju najavio predstavljanje nacrta zakona o redovnosti plaćanja koji će važiti i za privatni i za javni sektor. Zakon između ostalog predviđa ograničenje rokova plaćanja na 60 dana i novčane kazne.

- Suštinski najvažniji je ograničeni rok plaćanja od dva meseca, jer ćemo tako ubrzati tokove novca i plaćanje, i rešiti veliki problem nelikvidnosti - kaže Ćirić.

Olakšice za prvi stan

Građani Srbije koji se u 2012. godinu budu odlučili da kupe svoj prvi stan imaće dodatne poreske olakšice. Vlada Srbije usvojila je izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) kojima se uvode poreske olakšice za kupovinu prvog stana po neprofitnim uslovima od lokalnih samouprava. Predloženo je da građani koji po tim uslovima kupuju stanove imaju pravo na povraćaj PDV-a ako su isplatili ugovorenu cenu stana sa porezom.

Povezane vesti: Tadić: Poljoprivredni inženjeri da pomognu srpskom seljaku Vlada nema novca za nove antikrizne mere Srpska Vlada četiri puta pokušala da prevari Brisel Dačić: Srbija je u prednosti jer je već decenijama u krizi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.