Vlada za bojkot Nobela, Tadić protiv?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2010, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada za bojkot Nobela, Tadić protiv?

BEOGRAD -

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije se konsultovalo s kabinetom predsednika Srbije prilikom donošenja odluke o bojkotu ovogodišnje dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, izjavila je za beogradski Danas šefica pres službe šefa države Jasmina Stojanov.

Pozivajući se na izvore bliske državnom vrhu, list u današnjem izdanju navodi da se "trenutno razmatra mogućnost promene stava" Srbije i da bi "sve trebalo da bude vrlo brzo poznato".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Današnji Blic, pozivajući se na izvore u vrhu vlasti, piše da odluka da se bojkotuje sutrašnja dodela Nobelove nagrade za mir u Oslu, "neće biti promenjena uprkos oštrim protestima Evropskog parlamenta, Evropske komisije i domaće javnosti".

U tekstu pod naslovom "Vlada za bojkot Nobela, Tadić protiv", list dodaje da je vlada podržala odluku ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, dok je u kabinetu predsednika Srbije Blicu rečeno da je "predsednik iz disidentske porodice".

Norveški Nobelov komitet saopštio je u utorak da predstavnici 19 zemalja na čelu sa Kinom, među kojima je i Srbija, neće prisustvovati ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir 10. decembra u Oslu kineskom disidentu Liju Sjaobou.

Jeremić je sinoć izjavio da odluka da predstavnici Srbije ne prisustvuju uručivanju Nobelove nagrade za mir nije "doneta olako", ali da je nakon odmeravanja odlučeno šta je u ovom trenutku najbolje za državni interes zemlje.

"Ova odluka nije donesena olako i možda ne ostavlja baš najbolji osećaj u stomaku, ali nakon dužeg vaganja opredelili smo se za ovakav potez", rekao je Jeremić za televiziju B92.

Odluku Srbije pozdravio je i kineski ambasador Vei Jinghua koji je rekao da njegova zemlja ceni odluku Srbije da njen predstavnik ne učestvuje na dodeli Nobelove nagrade.

U Briselu, međutim, nemaju razumevanja za ovu odluku.

Portparolka evropskog komesara za proširenje Štefana Filea Anđela Filote izjavila je da je zajednička odluka svih 27 članica EU da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir, i da će ta poruka biti preneta vlastima u Beogradu.

Ona je, takođe, najavila mogućnost da tokom današnjeg sastanka komesara Filea sa predsednikom Vlade Srbije Mirkom Cvetkovićem "bude pomenuto" i ovo pitanje.

Kritike na račun vlasti u Beogradu stigle su i iz Evropskog parlamenta, čiji predstavnici odluku Srbije ocenjuju kao "loš signal".

U Srbiji, poslanici Narodne skupštine tražili su dodatna objašnjenja ovim povodom, a odluku će u parlamentu, na zahtev Odbora za inostrane poslove, kako je najavljeno, uskoro obrazložiti i šef srpske diplomatije.

Oglasilo se i više nevladinih organizacija, kao i neke političke stranke.

Preispitivanje te odluke su od Vlade Srbije zatražili Beogradski centar za ljudska prava, Centar za praktičnu politiku, Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanske inicijative i Forum pisaca.

Odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuju dodeli Nobelove nagrade za mir kritikovale su i neke stranke: Liberalno-demokratska partija, Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Pastor: Koji interes Srbija ostvaruje?

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor zatražio je danas da Srbija pošalje predstavnika na dodelu Nobelove nagrade za mir, a ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića upitao koji državni ili nacionalni interes Srbija ostvaruje odlukom da ne učestvuje na toj manifestaciji.

U delu sednice u kome svakog utorka i četvrtka poslanici od predstavnika vlasti traže određene informacije, Pastor je rekao da je odluka da Srbija ne učestvuje na manifestaciji dodele Nobelove nagrade za mir "skandalozna i sramna", a ministra Jeremića je upitao šta to povezuje države koje su odlučile da bojkotuju tu manifestaciju.

"Ja sam prvo pomislio da se radi o državama koje se drže međunarodnog prava i koje u potpunosti poštuju suverenitet Srbije, ali među njima su tri koje su priznale nezavisnost Kosova", rekao je Pastor i naveo da takva odluka Srbije ne doprinosi ulasku u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.